Noutaţi

Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Ianuarie, a.2021Anul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Conferința AgTech: Digitalizarea este necesară pentru a obține mai multă productivitate și durabilitate în agricultură

Conferința AgTech: Digitalizarea este necesară pentru a obține mai multă productivitate și durabilitate în agricultură

Criza pandemică globală a accelerat digitalizarea agriculturii, iar fermierii sunt mai determinați să implementeze soluții inteligente pentru a crește performanța domeniului. Mai mulți agricultori, producători, experți locali și internaționali participă timp de două zile la conferința AgTech „Soluții digitale în agricultură” 2021 – o platformă de discuții, expertiză și schimb de experiențe, cu scopul de a promova competitivitatea și durabilitatea agriculturii cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Invitații evenimentului au discutat mai multe soluții de încurajare a agriculturii inteligente și au fost prezentate istoriile de succes ale antreprenorilor care au optat pentru digitalizare. De asemenea, a fost analizată starea actuală a sectorului agriculturii autohtone din perspectiva digitalizării, iar companii de top au prezentat soluții reale pentru a depăși problemele existente din sector. Peste 150 de persoane au participat la cea de a treia ediție a conferinței. Conferința AgTech este organizată de Agrobiznes cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în parteneriat cu Proiectul TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.
Sergiu Jaman, fondator Agrobizness: „Conferința „AgTech” a confirmat interesul sporit al antreprenorilor, instituțiilor și organizațiilor din sector față de digitalizare, iar în acest an venim cu mai multe soluții și inovații. În acest an, suntem prezenți și în România, prin intermediul colegilor noștri de la AgroInteligența, deoarece AgTech prezintă un subiect de interes și pentru specialiștii de peste Prut. Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor noștri, deoarece eforturile comune au făcut posibil acest eveniment.  Împreună cu colegii am căutat speakeri interesanți și cu experiență pentru a împărtăși sugestii valoroase participanților noștri, de aceea sunt sigur că informațiile proaspăt obținute le vor pune în aplicare cu succes.”
Cum reducem cheltuielile? Cum optimizăm procesul de muncă sau numărul de muncitori? Cum gestionăm afacerea de la distanță? Sunt doar câteva dintre problemele la care participanții la conferință au încercat să găsească răspunsuri în prima zi a evenimentului. Speakerii „AGTech” au vorbit despre perspectivele dezvoltării agriculturii moldovenești, iar fermierii au povestit despre modele de succes pe care au reușit deja să le implementeze în afaceri -  sisteme digitale de monitorizare și control al spațiilor protejate de cultivarea culturilor cu valoare înaltă, soluții tehnologice aplicate în zootehnie, managementul digital al fermelor, monitorizarea livezilor cu ajutorul sistemelor GPS și altele. Discuțiile au fost divizate în patru sesiuni, la care au participat experți în domeniu, reprezentanți ai Guvernului, precum și parteneri internaționali de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Agricultura – un domeniu important pentru economia națională a Republicii Moldova
Vasile Șarban, șeful direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, MADRM: „În secolul XXI, utilizarea tehologiilor informaționale a devenit o necesitate fără de care nu ne putem dezvolta. Acest lucru este valabil și pentru sectorul agricol, inovațiile find indispensabile pentru a obține mai multă productivitate și competitivitate, fără a avea pierderi mari. Guvernul s-a aliniat noilor tendințe și a început să implementeze soluții digitale prin intermediul Agenției de Guvernare Electronică. Este vorba despre platforma eguvernare.md, datorită căreia am realizat peste 40 de proiecte de e-transformare, care sunt în beneficiul cetățenilor, agricultorilor și persoanelor care vizitează Republica Moldova. În prezent, pentru mai multă performanță, este necesar să punem accent pe implementarea tehnologiilor informaționale pentru toate lanțurile valorice din agricultură.”
Fiind unul dintre factorii esențiali pentru a obține o agricultură de performanță, digitalizarea agriculturii este susținută și de către partenerii de dezvoltare.
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: „Sunt surprins și inspirat, în același timp, de implicarea tehnologiei în domeniul agriculturii în Republica Moldova. Consider că digitalizarea este o schimbare importantă și benefică, în special în perioada Covid-19. Noi suntem convinși că folosind aceste tehnologii inovative, producătorii din Moldova vor reuși să-și îmbunătățească produsele și vor găsi oportunități de a trece peste numeroase provocări din aceste timpuri. Această inițiativă este una importantă, deoarece nu doar accelerează procesul de digitalizare, dar și oferă tinerilor șanse de implicare, numărul cărora crește vertiginos și sunt impresionat. Vreau să subliniez încă o dată angajamentul continuu al USAID, ca împreună să dezvoltăm și să dăm un nou suflu, o nouă primăvară agriculturii din Moldova. Ne vom concentra eforturile pe îmbinarea instrumentelor digitale în agricultură, deoarece a fi eficient, rezilient și competitiv va spori șansele de modernizare și creștere.”
Potrivit statisticilor, peste 850.000 de moldoveni muncesc în agricultură și generează, anual, aproximativ 13% din PIB-ul țării. Chiar dacă digitalizarea sectorului agricol aduce multe beneficii, iar o serie de acțiuni și instrumente sunt puse deja în aplicare, încă există foarte multe bariere de valorificare a întregului potențial.
Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL:  „Pornind de la premisele menite să aducă față în față tehnologiile și agricultura performantă, sectorul TIC se aliniază necesităților sectorului agricol, pentru a contribui la apropierea companiilor tehnologice de industriile tradiționale și a extinde parteneriatele care pot aduce valoare adăugată sporită în dezvoltarea ambelor ramuri. Unindu-ne eforturile, credem că sectorul IT poate aduce domeniului agricol mai multă eficiență, performanță, oportunități și posibilități de dezvoltare. În ultimele 9 luni, cu suportul partenerilor noștri, am implementat mai multe soluții pentru sectorul agricol, care să fie integrate cu succes în procesul tradițional de producere. Proiectul TEKWILL va continua să se implice și să susțină sectoarele strategice ale țării, pentru a crea noi locuri de muncă, dar și pentru a deschide uși către alte domenii conexe.”
În acest context, susținerea agriculturii de performanță este una dintre cele 5 verticale de afaceri pe care TEKWILL le susține în cadrul Programului Național „Startup Moldova” Digital Impact – o platformă care vine să încurajeze colaborarea sectorială dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT. Câteva dintre inițiativele care s-au bucurat de suportul proiectului vor fi prezentate în cadrul celei de-a doua zi a Conferinței „AgTech”. În data de 3 martie, participanții la eveniment vor avea posibilitatea să afle de la reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură cum funcționează sistemul online de depunere a dosarelor pentru facilitarea obținerii actelor pentru diferite sevicii. Cele mai mari rețele de retail din țară vor povesti despre experiența sistemelor și proceselor de plăți, iar specialiștii străini vor relata despre experiența lor în trecerea de la agricultura tradițională la cea de performanță.  De asemenea, în premieră, conferința va deschide ușile spre noile inovații în domeniul AgTech și va oferi posibilitatea startuperilor să-și prezinte produsele publicului, în cadrul „Demo Day”. Astfel, participanții evenimentului vor stabili conexiuni durabile cu jucătorii ecosistemului, mentori, sponsori și potențiali utilizatori ai produsului.
Mai multe detalii despre eveniment pot fi urmărite la https://www.privesc.eu/Arhiva/93911/

Noutați dupa tema