Noutaţi

În ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Aprilie, a.2020Oamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a ajuns la Cahul și Comrat: „Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși, iar cel praf nu-l poate substitui”

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a ajuns la Cahul și Comrat: „Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși, iar cel praf nu-l poate substitui”

Optând pentru alăptarea la sân a copilului lor părinţii economisesc bani și timp, pentru că laptele matern nu trebuie încălzit şi nu implică cheltuieli suplimentare. O spun specialiștii și experții naționali din Moldova implicați în Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, care a ajuns în această săptămână la sudul Moldovei, în municipiile Cahul și Comrat. Părinții și femeile însărcinate s-au informat din prima sursă despre beneficiile alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru copil, dar şi despre avantajele laptelui matern faţă de cel praf.

Tatiana Carauș, medic neonatolog, Institutul Mamei și Copilului: „Despre alăptare, la nivel global, s-au făcut numeroase studii. S-a stabilit că o familie care nu alăptează și își hrănește copilul cu amestecuri are cheltuieli anuale de 20-40 de mii de lei. Aici intră costul sticluțelor, tetinelor, suzetelor, facturilor pentru electricitate, apă și gaz. La fel, s-a demonstrat că dacă se investește prin alăptare un dolar, atunci pe termen lung țara are cost-beneficiu 30 de dolari. Asta înseamnă că acel copil se va îmbolnăvi mai rar, iar statul va achita mai puţin pentru zilele de internare ale copilului și concediul medical al mamei. Prin asta se explică efectul cost-eficacitate. Îndemnăm mămicile să-și alăpteze copiii pentru a le asigura o sănătate mai trainică și pentru a economisi timp și bani.”

Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta în primele şase luni, iar laptele praf, nu oferă necesarul de elemente care să permită creşterea sănătoasă a sugarului.

Ala Burlacu, medic obstetrician-ginecolog, Institutul Mamei și Copilului: „Dacă dumneavoastră pregătiți cu dragoste cina pentru familie, înseamnă că familia este fericită și sănătoasă. Iar pentru o creștere sănătoasă și armonioasă a copilului, este nevoie de laptele matern, care îi transmite acea dragoste de mamă de care are nevoie copilul. Nu vă sfiiți să îi oferiți copilului aceste momente plăcute.”

Pentru că este la prima sarcină, Ana Niculița din orașul Cahul a ascultat cu atenție și interes prezentările experților și chiar și-a făcut unele notițe. Informațiile din prima sursă sunt extrem de prețioase pentru ea în condițiile în care de patru luni, de când a aflat că este însărcinată, s-a informat doar de pe internet.

Ana Niculița, viitoare mămică, or. Cahul: „Am aflat cum trebuie să mă alimentez în timpul sarcinii și după, care alimente sunt benefice și pe care trebuie să le exclud categoric. Este important să nu mănânc în exces, așa cum se spune de obicei, că o femeie gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi. Pentru mine este important să știu totul despre alăptare, deoarece îmi propun să alăptez cât mai mult timp și nici nu vreau să mă gândesc la un alt scenariu. Ca viitoare mămică mă gândesc, în primul rând, la copilul meu, vreau să fie sănătos.”

Și Tatiana Șuvăială din satul Larga Nouă, raionul Cahul, este la prima sarcină. Spune că informațiile pe care le-a aflat din discuțiile neformale cu specialiștii de la Chișinău îi vor fi de mare ajutor pe viitor.

Tatiana Șuvăială, viitoare mămică, s. Larga Nouă, r. Cahul: „Cum să alăptezi copilul, cum să-l țin în brațe, ce se permite în alimentație, până la ce vârstă trebuie alăptat copilul exclusiv cu lapte matern – sunt informații utile pentru viitoarele mămici, care poate, la fel ca și mine, nu au știut mare lucru până acum. De obicei, caut informații pe internet, dar știu că nu este cea mai sigură sursă. Acum am avut ocazia să aflu mai multe legate de acest proces. Îmi propun să alăptez până la vârsta de 2 ani, pentru că, așa cum am aflat acum, laptele matern îi întărește imunitatea copilului și aliment mai bun și mai sănătos pentru el nu există.”

Alăptarea este un dar, iar mămicile trebuie să știe cum să profite din plin de el, pentru ca bebelușii lor să crească în siguranță, o spun mămicile din Comrat, care s-au alăturat caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. Pentru ele evenimentul a fost o ocazie în plus de a-și testa cunoștințele, de a afla noi informații și de a împărtăși experiența cu alți părinți aflați la prima experiență de alăptare.

Caterina Casap, mămică, or. Comrat: „Multe dintre informațiile pe care le-am auzit astăzi nu sunt noi, pentru că sunt deja mămica a 3 copii. Dar am aflat, totuși, că nu trebuie să întorci copilul de pe o parte pe alta atunci când doarme, pentru a nu-i întrerupe somnul. Am fost surprinsă să aud că până la jumătate de an copilul trebuie hrănit exclusiv cu sân. Știam că de la 3 luni este permisă apa fiartă. Este plăcut că cineva are grijă de mămici, de copii, de femeile gravide. Pentru mine este ceva absolut nou, sunt deja la al treilea copil și pe parcursul a zece ani, nu am mai auzit de astfel de evenimente. Mă bucur că am avut ocazia să particip.”

Cristina Ceban, mămică, or. Comrat: „Unele informații pe care le-am auzit astăzi le știam, altele au fost o noutate. Copilul meu s-a născut de aproape 3 kg, apoi a ajuns la 4,5 și acum cântărește 5,1 kg. Până acum doar l-am alăptat, iar greutatea lui este o dovadă că nu am probleme la acest capitol. Cred că voi alăpta încă cel puţin 1 an, deoarece laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil, nu apa, nu amestecurile din lapte praf sau alte alimente.”

Organizația Mondială a Sănătății informează părinții că laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși, care îi ajută să lupte împotriva bacteriilor şi a virusurilor. Laptele de mamă are un conținut unic de antioxidanți, enzime și anticorpi care ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului. La nivel global, 45% dintre decesele infantile sunt asociate cu subnutriția, inclusiv cu insuficiența alăptării. Anual, aproximativ 800.000 de copii cu vârsta sub 5 ani din întreaga lume ar putea fi salvați dacă ar fi alăptați până la 24 de luni.

Campania de informare este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat în data de 31 iulie, la Căușeni și a ajuns până acum în Chișinău, Ungheni, Soroca, Edineț, Cahul și Comrat.

Noutați dupa tema