Noutaţi

Angela Gladei: Simplitatea este cea mai frumoasă calitate pe care trebuie s-o dețină un om

Angela Gladei: Simplitatea este cea mai frumoasă calitate pe care trebuie s-o dețină un om

Noi depindem de oamenii care ne înconjoară și este foarte important să realizezi că simplitatea este cea mai frumoasă calitate pe care trebuie s-o dețină un om, în special pentru a înțelege alți oameni, spune Angela Gladei, directorul general al companiei Total Leasing&Finance, în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md. Este femeia-lider, care pune suflet în tot ceea ce face și se identifică cu fiecare angajat în parte, subliniind că angajații sunt oglinda liderului lor. Angela Gladei susține că nu poți avea un echilibru perfect între viața personală și profesională, însă este foarte important să știi a prioritiza lucrurile. Care este cea mai mare realizare a eroinei noastre, cum decurge o zi din viața acesteia și cum a reușit să ajungă din postul de secretară în cadrul unei bănci la funcția de director general la o companie de leasing, aflați chiar de la ea.

Realitatea.md: Cine este femeia Angela Gladei?

Angela Gladei: Este femeia care nu poate trăi oricum. Pe de o parte foarte simplă, pe de alta - complexă și cu exigențe mari față de sine, dar și față de cei care o înconjoară. Lucrurile în care mă implic trebuie trăite și făcute cu mult suflet, altfel nu iese nimic bun.

Realitatea.md: De ce ați ales anume domeniul financiar?  De la ce a început totul și cum a fost drumul spre succes?

Angela Gladei: Cred că, mai degrabă, din întâmplare decât ca și scop propus. Chiar după ce absolvisem prima facultate, cea de istorie, primisem o propunere de a lucra într-o bancă, la o poziție mică. Credeam că nu este ceea ce îmi doresc, considerând lipsa de cunoștințe în domeniu, dar și însăși domeniul văzându-l unul foarte sec, dur și dominat de cifre. Fiind o fire creativă, deschisă, îmi vedeam rostul într-un domeniu unde mi-aș fi aplicat caracterul, dar și vocația. Am acceptat oferta de angajare din considerentul salariului, care era mai atractiv decât cel de profesor.

După ce am început să cunosc domeniul financiar, l-am vazut cu alți ochi și chiar am început să-mi văd rostul aici. Am făcut studii ecomonice și o școala franceză de business pentru a face lucrurile profesionist, dar și pentru a-mi asigura ascensiunea profesională. Am făcut întotdeauna lucrurile cu inima și din inimă, cu mult drag față de oamenii care m-au înconjurat și aceasta mi-a asigurat buna evoluție. Noi depindem de oamenii care ne înconjoară și este foarte important să realizezi că simplitatea este cea mai frumoasă calitate pe care trebuie s-o dețină un om, în special pentru a înțelege alți oameni.

Realitatea.md: Cum arată o zi din viața dvs.?

Angela Gladei:
Diferit, în dependență dacă este o zi de lucru sau de repaus. Deși, mai nou, mă conving câtă dreptate avea cel care spunea că un job care îți place îți face viața mai lungă.

Realitatea.md: Cum reușiti să îmbinați armonios responsabilitatea unei astfel de poziții cu viața de familie?

Angela Gladei: Unu - nu poți avea un echilibru perfect între viața personală și profesională, doi - cele mai frumoase lucruri pot fi făcute ducându-te în extreme, dar trebuie să știi să te reechilibrezi, trei - este foarte important să știi a prioritiza lucrurile, considerând patru componente care servesc drept repere la fiecare etapă a vieții: chemarea (aspirația), caracterul, competențele și contextul. Toate patru componente sunt în continuă schimbare, dar contextul este regele. Contextul te impune să dai prioritate anumitor lucruri pentru a-ți urma chemarea sau, dacă poți, atunci schimbi contextul.

Realitatea.md: Primul lucru la care vă gândiți atunci când vă treziți dimineața?

Angela Gladei:
De fapt sunt trei deodată: îi mulțumesc Celui de Sus pentru că sunt, pentru ceea cine sunt, pentru ceea cu cine sunt.

Realitatea.md: Care este motivația supremă în tot ceea ce faceți?

Angela Gladei: Să las în urma mea fapte frumoase, pentru că numai astfel putem rămâne în inimile celor dragi.

Realitatea.md: Care a fost cel mai dificil moment de până acum, în plan profesional?  Cum l-ați depășit?

Angela Gladei: Probabil, a fost câștigarea autorității neformale în compania pe care o gestionez actualmente. Nu știu care este rețeta, dar îmi place să cred că înțeleg oamenii atunci când ”intru în papucii” lor. Încerc să înțeleg de ce crede omul așa, ce îl face să ia o poziție sau alta, iar în acest fel pot aprecia mai corect o anumită poziție, opinie sau prestație. 

Realitatea.md: Care a fost cea mai mare realizare de până acum?

Angela Gladei:
Familia mea: soțul și cele două fiice Camelia și Francesca-Romana, cu care mă mândresc enorm.

Realitatea.md: După părerea dvs., care este rolul femeii în societatea zilelor noastre?

Angela Gladei:
Să educe copii care vor fi capabili să construiască ziua de mâine. Nu doar copiii proprii, ci și ai altora, mai ales daca are posibilitate, aflându-se într-o poziție de leader. Este foarte important să crești oameni care te pot, la un moment dat, depăși pe tine ca valoare și contribuție în societate.

Dintr-o altă optică, femeia trebuie să fie femeie, despre care poeții bărbați să nu ostenească a înșirui versuri și pentru care să vrea să-și arunce mănușile.

Realitatea.md:
Care ar fi cele 3 secrete ale unei femei lider?

Angela Gladei: Primul, după mine - un om mare trebuie să fie dispus întotdeauna să fie mic, deoarece  secretul succesului fiecarei afaceri constă în oamenii care sunt implicați în această afacere și abordarea leaderului față de oamenii care-l urmează. Al doilea – înțelegerea faptului că puterea înseamnă de fapt mult respect din partea oamenilor, care vine odata cu respectul tău față de oameni, precum și implicarea sau împuternicirea acestora. Al treilea aspect este recunoașterea faptului că noi nu suntem omniscienți, de aceea este bine, pentru tine și pentru alții, să știi a împărți puterea cu cei care te înconjoară.

Iar pentru a face lucrurile cât se poate de firesc, un leader trebuie să stăpânească trei calități: claritatea, curiozitatea și curajul.

Realitatea.md: Ce personalitate v-a influențat în vreun fel în viața și cariera dvs.?

Angela Gladei: Nu am avut vreodată vreun model, deși întotdeauna mi-a placut să citesc biografiile oamenilor puternici, cum ar fi de exemplu Winston Churchill. Mai nou, am realizat că mi-ar plăcea să am un mentor. Am și abordat o personalitate pe care o respect enorm pentru calitățile profesionale, se numeste Jeff Hoffman (este un antreprenor și inovator recunoscut prin afaceri prospere în tehnologii inovative și mass-media, precum și un foarte bun speaker inspirațional). Aș vrea să mă ghideze pentru a-mi îmbunătăți prestația mea în discursurile publice și pentru a mă ajuta să pun bazele corecte ale unei afaceri personale, la care muncesc pentru a fi lansată în viitorul apropiat.

Realitatea.md: Unde vă propuneți să ajungeți în carieră?

Angela Gladei:
Acolo de unde aș putea ajuta cât mai mulți oameni.

Realitatea.md:
Dacă vi s-ar da șansa să o luați de la capăt, ce schimbări ați face? Ați alege aceeași meserie?

Angela Gladei: Nu aș schimba nimic, pentru că din orice eșec am învățat, iar orice cădere a fost o oportunitate de a mă ridica din nou, luând ceva de jos.

NOTĂ! Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.


Noutați dupa tema