Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Aleg cariera IT. Stefanie Ciutac: IT-ul este provocarea de a găsi soluții la problemele care, aparent, nu au soluții

Aleg cariera IT. Stefanie Ciutac: IT-ul este provocarea de a găsi soluții la problemele care, aparent, nu au soluții

Programele și soluțiile tehnice au devenit o prezență constantă în viața noastră, indiferent de domeniul în care activăm. Concomitent, companiile tind să se adapteze rapid noilor tehnologii și să creeze soluții eficiente pentru problemele cu care ne confruntăm. Așa ori altfel, tot mai multe întreprinderi sunt în căutare de specialiști buni, care să facă față exigențelor și să dezvolte rapid competențele necesare prin instruire continuă. Domeniul IT ne oferă posibilități nelimitate, venind la pachet cu salarii atractive, opțiunea de a lucra din orice colț al lumii și pentru o companie internațională, dar și în oficii confortabile, traininguri, cursuri de dezvoltare profesională și echipe puternice, gata să îți vină în ajutor ori de câte ori ai nevoie.
Toate aceste oportunități i-au „dat din ochi” și Stefaniei Ciutac, care a descoperit domeniul IT pe când era în clasa a X-a. Îndrumată de un prieten, s-a înregistrat pentru un curs gratuit pentru tinerele din regiuni.

Stefanie Ciutac, QA Engineer, compania „Noction”: „Inițial am început cu niște cursuri simple, care presupuneau bazele unui limbaj de programare, cum să devii un profesionist în domeniul în care activezi, mai mult decât atât - un inginer bun și un developer calificat. Am ales să fac cursurile online, ca să înțeleg care ar fi aria și domeniul în care eu aș vrea să activez. Cunoștințele pe care le-am obținut la lecții au generat siguranță mai mare în puterile proprii, iar acest lucru mi-a garantat o integrare ușoară în domeniul IT.”

După ce a absolvit liceul, Stefanie a decis să continue studiile în domeniul tehnologiilor informaționale. A ales Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Inginerie Software, cu programul de studii în limba engleză. Și pentru că prietenii buni sunt mereu aproape, un coleg i-a recomandat să aplice pentru un internship de testare QA într-o companie IT. Ulterior, a fost angajată, iar de aproape doi ani muncește cot la cot cu colegii, participând la dezvoltarea soluțiilor pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent. Tânăra spune că i-a fost ușor să se integreze în echipă, care susținut-o și a ajutat-o atunci când era mai puțin sigură de unele aspecte.

Stefanie Ciutac, Scrum Master (QA Engineer), compania „Noction”: „Dacă este să compar prezentul și cu perioada inițială, atunci când am venit în echipă, randamentul lucrului în echipa a rămas aceeași. Experința pe care o obțin prin fiecare item rezolvat mă face mai sigură. Am început să-mi afirm ideile în care cred, am o libertate mare ca să dezvolt anumite programe, iar faptul că lucrez part-time îmi acordă flexibilitate: pot foarte simplu să îmbin universitatea cu jobul, dar și cu alte activități.”

Ținând cont că viitorul este al soluțiilor tehnologizate, Stefanie spune că acest lucru îi permite să mențină în permanență ritmul și să aibă interes față de tehnologiile de programare. Ea a ales domeniul IT pentru că a fascinat-o întotdeauna felul în care resursele tehnice și cele non-tehnice sunt îmbinate. În același timp, comunicarea cu rețeaua de oameni care creează, din interiorul companiei duce la apariția unor soluții inovatoare, de succes pentru întreaga comunitate. Iar entuziasmul ei, a propulsat-o la funcția de Scrum Master, acum jumătate de an.

Stefanie Ciutac, Scrum Master (QA Engineer), compania „Noction”: „Rolul de QA Engineer include raportarea problemelor, scrierea, rularea și mentenanța testelor, comunicarea cu resursele tehnice și non-tehnice, înțelegerea specificului unui produs software. Dar cel mai provocator mi se părea găsirea soluțiilor la problemele care, aparent, nu au soluții sau ale căror rezolvare pare ireală sau este mai dificilă la prima vedere.”

Tânăra specialistă este convinsă că acest domeniu dispune de cea mai variată gamă de resurse pentru a ne dezvolta și pentru a contribui la extinderea posibilităților pentru comunitate, iar sfera reprezintă o multitudine de proiecte care așteaptă și necesită rezolvare.
Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul Proiectului TEKWILL.
Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.

Noutați dupa tema