Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2020Cum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Aleg cariera IT. Ecaterina Ternovețcaia: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi”

Aleg cariera IT. Ecaterina Ternovețcaia: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi”

Interesul tinerilor față de domeniul tehnologiilor informaționale crește în fiecare zi. Această industrie ne oferă, zilnic, soluții inovatoare, în condițiile în care majoritatea sferelor vieții cotidiene au legătură cu IT-ul. Din aceste motive, dar și pentru multitudinea de oportunități pe care le oferă, industria tehnologiilor informaționale continuă să fie un domeniu tot mai solicitat, care și-a extins potențialul și este în căutare de specialiști calificați, profesioniști dedicați și care își doresc să participe direct la dezvoltarea societății.
Pasiunea pentru științele exacte a adus-o pe Ecaterina Ternovețcaia față în față cu domeniul IT. Totul s-a întâmplat acum 10 ani, când a decis să-și continue studiile în sfera tehnologiilor informaționale. Pe atunci, nu știa prea multe despre IT, iar dacă ar fi să se întoarcă înapoi, nu ar ezita nici pentru o clipă să facă aceeași alegere.
Ecaterina Ternovețcaia, Senior QA Engineer, Computaris: „Grupa în care am studiat era formată din aproximativ 30 de persoane, dintre care doar patru erau fete. Atunci mi s-a părut că este imposibil să fac față concurenței, dar cu timpul mi-am dat seama că trebuie să concurez doar cu mine însămi. Așa că am început să caut mai multe informații, să merg la diferite cursuri. Când am început să lucrez, am învățat foarte multă informație nouă, am trecut câteva certificări, am înțeles că nu este greu să înveți. Ba din contra, chiar îmi place.”
În ultimul an de universitate, Ecaterina a fost stagiară, în calitate de programator, la Ministerul Finanțelor. Imediat după ce a susținut examenele și a absolvit universitatea, instituția i-a propus să continue să activeze la minister, care a și fost primul job din cariera IT. Ulterior, pentru a-și înnoi cunoștințele, a aplicat în paralel pentru un internship de trei luni într-o companie de profil. Soarta a făcut ca să nu mai revină la jobul anterior și să rămână să profeseze în acea companie IT, iar de atunci au trecut 8 ani.
Ecaterina Ternovețcaia: Când abia vii într-o companie și când abia începi cariera în IT ți se pare că orice întrebare pe care  o adresezi colegilor este o întrebare stupidă și ai impresia că nu știi absolut totul. Cu timpul însă, datorită colegilor care m-au susținut în mod constant, care mi-au oferit feedback, am înțeles că acele întrebări nu au fost stupide. Pur si simplu venind într-o companie nouă nu poți ști specificul acelui job.”
Departamentul în care muncește Ecaterina este legat de testarea produselor. Iar pentru a excela în domeniu, a făcut un curs specializat și a reușit să-și ia și certificarea internațională ISTQB.
Ecaterina Ternovețcaia: „Venind la muncă, îmi stabilesc sarcinile de lucru pentru o zi. Pe zi pot avea de la 5 la 10 sarcini. Acestea se referă la testarea unor produse, se referă la diferite meeting-uri și întâlniri cu clienții și cu echipa mea. Trebuie să mă asigur că echipa cu care lucrez, îndeplinește sarcinile care le-au fost transmise, dacă le execută corect, dacă nimeni nu întâmpină dificultăți.”
Atunci când a ales să urmeze o carieră în IT, Ecaterina nu își imagina că domeniul necesită continuă aprofundare a cunoștințelor, fiind o sferă care se schimbă rapid. După primii ani de experiență, a realizat că pentru a continua să muncească în această industrie, va trebui să investească și în dezvoltarea personală, să participe la training-uri, cursuri și programe.
Ecaterina Ternovețcaia: „Singurul lucru pe care îl regret este că am alocat puțin pentru a învăța ceva nou. După 2-3 ani de lucru, mi-am dat seama că această industrie se dezvoltă atât de rapid, iar eu stau pe loc, și atunci am început să caut noi cursuri, noi certificări, workshop-uri. Sfatul meu este să nu stați pe loc, chiar dacă vă place jobul pe care în aveți, vă place ceea ce faceți, oricum trebuie să urmăriți piața, trebuie să urmați tehnologiile, exact ca în orice alte domenii. Dacă nu ești sus, atunci vei începe foarte repede să renunți.”
Ecaterina Ternovețcaia spune că sfera IT este foarte populară, pe piață sunt foarte multe joburi, este o sferă competitivă, aici sunt salarii mari, iar singurul dezavantaj este faptul că de obicei nu sunt puțini specialiști. Ea le recomandă tutor celor interesați de acest domeniu să aibă curaj, să studieze și să pășească încrezători în această industrie, pentru că îi așteaptă oportunități unice.
Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul Proiectului TEKWILL. 
Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. 
 
 

Noutați dupa tema