Noutaţi

În ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Aprilie, a.2020Oamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

12 jurnaliști, 10 țări și Vinul Moldovei, în toată splendoarea sa: Un nou proiect ambițios marca ONVV

12 jurnaliști, 10 țări și Vinul Moldovei, în toată splendoarea sa: Un nou proiect ambițios marca ONVV

Au parcurs mii de kilometri ca să descopere Vinul Moldovei și să-i ducă faima în toate colțurile lumii! 12 jurnaliști cu renume mondial, care scriu despre vin pe paginile publicațiilor internaționale din 10 țări, și-au început aventura oenoturistică în Moldova. Pe parcursul a 3 zile, formatori de opinie în domeniul vinicol din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, Elveția, Austria, Canada, Franţa și Belgia vor vizita cele mai frumoase podgorii și vinării ale Moldovei, vor degusta cele mai reprezentative vinuri produse de vinificatori mari și mici și vor descoperi cât de bine se asociază acestea cu bucatele tradiționale moldovenești, în cadrul primei ediții a Summitului presei de specialitate „Wine of Moldova”. Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, care-și propune ca acesta să devină tradiție.
Descoperind terroir-ul Vinului Moldovei

Prima zi a summitului „Wine of Moldova” a început cu o incursiune în tot ce înseamnă vinificație în Republica Moldova, misiune care i-a revenit directorului ONVV. În prezentarea sa, Gheorghe Arpentin s-a referit la „terroir”-ul moldovenesc care a dat naștere unor vinuri de calitate, recunoscute la nivel mondial prin sutele de medalii câștigate la cele mai prestigioase concursuri de profil, la istoria vinificației, structura și realizările din ultimii ani ale sectorului vitivinicol, rolul ONVV în promovarea Vinului Moldovei, principalele piețe de export pentru vinurile moldovenești, specificul regiunilor IGP, etc. A urmat o rundă de întrebări-răspunsuri, în cadrul căreia jurnaliștii străini s-au arătat interesați de simbolistica logo-ului „Wine of Moldova. A legend alive”, dar și de cele mai noi soiuri de struguri tehnici – o realizare a savanților moldoveni.

Gheorge Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Am decis să ne focusăm pe jurnaliștii care scriu pentru publicații de talie internațională, care au statut de formatori de opinie în țările lor, dar și peste hotare. Una dintre sarcinile prioritare ale ONVV este să comunicăm, inclusiv în afara țării, despre vinul nostru, despre sectorul vitivinicol, despre Moldova ca destinație oenoturistică și, bineînțeles, încercăm să realizăm acest obiectiv inclusiv prin intermediul jurnaliștilor. Eu cred că acești 12 jurnaliști renumiți au venit cu ideea să descopere ceva și noi chiar avem cu ce impresiona: comunitatea vitivinicolă, care este foarte interesantă, vinurile noastre care nu mai cer o confirmare a calității – vinuri reprezentative, prin soiuri, prin tehnologie, prin originea lor, acel necunoscut care tot are farmecul său.”

Ulterior, jurnaliștii străini au luat parte la o degustarea profesionistă („silent tasting”– eng.) a 50 cele mai reprezentative vinuri de la circa 30 de producători autohtoni din trei regiuni vitivinicole cu indicație geografică protejată (IGP): „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”. Iar vinurile create din soiuri indigene, precum și cele din parcelele experimentale, pe care sunt testate cele mai reușite metode de lucru cu plantațiile viticole, au fost prezentate într-o zonă separată.

Descoperind oferta oenoturistică a Moldovei
Tot ieri, reprezentanții presei de specialitate din 10 țări au pornit la drum, explorând oferta oenoturistică a țării noastre. Primele opriri ade pe traseul lor au fost Orașul Subteran „Cricova” și Castelul MIMI.

Astăzi, oaspeții de peste hotare vor face popasuri la vinăriile „Purcari”, „Asconi”, „Mihai Sava” și întreprinderea „Vinuri de Comrat” din Găgăuzia, unde jurnaliștii vor avea ocazia să deguste vinurile mai multor producători din Regiunea IGP „Ștefan Vodă”.

În următoarele 2 zile, jurnaliștii străini vor vizita vinăriile „ATU”, „Chateau Cojușna”, „Chateau Vartely”, „Poiana”, „Mileștii Mici” și vor face o excursie la Complexul muzeal „Orheiul Vechi”.
Summitul presei de specialitate „Wine of Moldova” are loc înaintea Zilei Naționale a Vinului – cea mai importantă sărbătoare dedicată produsului mândriei naționale, ajunsă la cea de-a 18-a ediție. Dincolo de obiectivele de promovare a Vinului Moldovei, organizatorii evenimentului își propun să stabilească o relație pe termen lung cu participanții la eveniment, cu scopul de a acumula sugestiile necesare pentru îmbunătățirea prezenței vinurilor pe piețele internaționale.

Lista jurnaliștilor străini, prezenți la prima ediției a Summitului presei de specialitate „Wine of Moldova”:
1. SUA:
Jeff BURROWS, foodwineclick.com
Michaël FRANZ, winereviewonline.com,
2. Marea Britanie:
Christine AUSTIN, „The Yorkshire Post”, „International Wine Challenge”
3. Olanda:
Ronald De GROOT, „Perswijn”,
Fred NIJHUIS, https://www.fred-nijhuis.nl/
4. Danemarca:
André DEVALD, „DinVinGuide”, „Gastro”, „Vinbladet”
5. Germania:
André DOMINE, „Weinwirtschaft”, „Le Vin”, „Wine Encyclopedia”
6. Elveţia:
Wolfgang FASSBENDER
Twitter: @DerGastrotester
7. Austria:
Barbara HUTTER, „Salzburger Nachrichten”
8. Canada:
Margaret SWAINE, travelindustrytoday.com, „Kawarthas Magazine”
9. Belgia:
Marc VANHELLEMONT, „In Vino Veritas”, les5duvin.wordpress.com
10. Franţa:
Aurélie SOULAT

Noutați dupa tema