Unele companii de extragere a uleiului din Ucraina produc ulei de floarea-sarelui falsificat în proporții industriale.

Unele companii de extragere a uleiului din Ucraina produc ulei de floarea-sarelui falsificat în proporții industriale.

Potivit investigației portalului Comments.ua, încă în 2015, Asociația europeană a producătorilor și procesatorilor de uleiuri și grăsimi vegetale FEDIOL a emis o declarație în care afirma că uleiul ucrainean este falsificat. În special, în acest produs a fost depistată o concentrație de colesterol de 1,94%, în timp ce potrivit standardelor Codex Alimentarius, acest indice nu trebuie să depășească 0,7%, iar în unele țări europene cerințele sunt chiar mai dure, cum ar fi în Olanda - 0,5%. Creșterea conținutului de colesterol în uleiul ucrainean se explică prin adăugarea grăsimii de găină, care este de 2,5-3 ori mai ieftină decât uleiul propriu-zis. Amestecul de ulei și grăsime de găină este identificat ușor, dacă ponderea grăsimii este de peste 20%, dar falsificatorii nu ajung la așa concentrare. Prezența grăsimii de găină poate fi stabilită prin analize de laborator care durează până la 50 de ore. Potrivit presei ucrainene, cel mai des, falsificarea se produce în timpul transportării uleiului de la fabrici, dar unele întreprinderi fac acest lucru conștient: din caza tendinței de reducere a rentabilității producerii uleiului, managementul unor companii admite diluarea uleiului cu grăsime de găină. Specialiștii afirmă că grăsimea de găină nu este toxică și nu prezintă risc direct pentru sănătatea omului, dar adăugarea acestuia chiar și în proporții mici duce la creșterea concentrației de colesterol în ulei de câteva ori și acesta nu mai corespunde standardelor stabilite. Totodată, nimeni nu știe cum are loc procesul de topire a grăsimii: dacă este vorba despre deșeuri de la gril, atunci această grăsime conține multe substanțe cancerigene. Pe piața din Ucraina se atestă o majorare a prețurilor de achiziție a grăsimii de găină, de la începutul anului 2017, ceea ce denotă creșterea mare. O soluție din această situație ar fi, potrivit specialiștilor, înăsprirea controlului la toate etapele de producere și transportare, dar și implementarea expres testului care ar permite stabilirea prezenței grăsimii de găină în ulei în decurs de 30 de minute. Cota Ucrainei în producția mondială de ulei de floarea-soarelui este de 14-15%. Ulei vegetal ucrainean este livrat și pe piața din Moldova. // 16.03.2017 — InfoMarket.

Noutați dupa tema