“Fashion Acceleration Program”

“Fashion Acceleration Program”

“Fashion Acceleration Program” este un proiect lansat pentru prima dată în țara noastră de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborarea cu Fashion Technology Accelerator Milan și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), fiind susținut de USAID și Guvernul Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Programul va dura șase luni, iar scopul principal al acestuia este dezvoltarea și suportul pentru startupurile din industria modei, inclusiv a celor care fabrică produse tech în domeniul fashion (fashiontech), cu potenţial de creştere local și internațional, care pot contribui în mod direct la dezvoltarea industriei ușoare în Republica Moldova.
Punctele cheie ale programului sunt sesiunile de training dar și workshopurile care urmăresc dezvoltarea produsului și a modelului de business, care vor fi ținute în cadrul unui program de training.
Acesta va fi urmat de un proces de accelerare complex (Acceleration Lab) adaptat pentru a corespunde nevoilor specifice ale start-upurilor din sector și urmează să cuprindă: mentorat cu profesioniștii internaționali și locali din industrie, intâlniri cu experți, instruiri specializate, dar și acces la spații de lucru în comun. Mai mult, programul se va încheia cu un eveniment festiv, Grand Finale, unde echipele selectate își vor prezenta produsele și progresul înregistrat în această perioadă.”

Astfel, “Fashion Acceleration Program” cuprinde câteva etape:
1.Înregistrarea și selectarea participanților la program. Până pe 5 februarie, doritorii de a lua parte la acest program au aplicat completând un formularul online
2.Pitching Day - în data de 11 februarie, iar participanții preselectați vor realiza primele prezentări ale start-upurilor și produselor dezvoltate. În baza acestora, un juriu format din profesioniști cu experiență în industria fashion și de tehnologie vor selecta câțiva antreprenori, luând în considerare echipa și experiența acesteia, scalabilitatea și fezabilitatea produsului și a afacerii.
3.Training Program, care va avea loc în perioada16-26 Februarie , va cuprinde 40 ore academice, pe parcursul cărora, echipele participante vor avea un program de training, ținut de experți locali și internaționali cu experiență vastă pe segmentul de business, fashion și tehnologie, pentru dezvoltarea modelului de business. Trainingurile vor cuprinde sesiuni pe următoarele tematici: Business Modeling, Customer Development & Product Development, Finance & Management, Design & Branding. La finalul acestei etape, start-upurile își vor crea primele prezentări ale Modelului de Business (Pitching Day 2) în baza cărora vor fi selectate pentru etapa de accelerare.
4.Acceleration Lab va avea loc în perioada martie-septembrie, iar echipele selectate vor trece printr-un proces de accelerare complex, adaptat pentru fiecare start-up. Mai mult, designerii vor lucra la dezvoltarea produsului și vor învăța cum să acceseze oportunitățile existente și să-și lanseze produsele pe piața locală și internațională. Acestea vor beneficia de consultanţă de produs şi de business, vor lucra cu profesionişti cunoscuţi din industrie, vor dezvolta conexiuni relevante, vor participa la workshop-uri dedicate şi vor prelua experiență de la colegii din domeniu prin programul de peer to peer prin mentorat, coaching, ateliere de lucru și traininguri.
5.Grand Finale - eveniment care va marca finalul “Fashion Acceleration Program” și va oferi ocazia startup-urile de a-şi prezenta produsele și evoluția afacerii pe parcursul perioadei de accelerare. Finaliștii vor fi selectați în baza unei evaluări a progreselor înregistrate și vor obţine suport post-accelerare, în special în ce privește participarea lor la Moldova Fashion Days 2017.