Noutaţi

Un nou program de dezvoltare USAID-Moldova

Un nou program de dezvoltare USAID-Moldova

Agenţia SUA pentru dezvoltare internațională (USAID) a anuntat despre lansare Programului reformelor structurale din Moldova — MSRP (Moldova Structural Reform Programm).

Programul reformelor structurale din Moldova în sumă de 11,2 mil USD este prevăzut pentru 4 ani — pana în septembrie 2021.
 
Scopul programului este îmbunătățirea climatului de afaceri şi crearea condițiilor benefice pentru dezvoltarea comerțului în ţară prin asistarea structurilor de stat şi a sectorului privat în procesul de liberalizare a comerțului, aprobarea reformelor structurale şi de business; perfecţionarea comunicării strategice între stat şi business. 
 
Ambasadorul SUA, James D. Pettit: SUA sunt mândre de faptul că pot continua asistenţa lansată în 1992 pentru reformele economice din Moldova, consolidarea legăturilor economice cu UE şi alinierea la standarde înalte în domeniul integrării europene, inclusiv în domeniul luptei cu corupţia, asigurarea transparenţei structurilor de stat, asistenţa acordată Moldovei pentru a ocupa un loc destoinic în economia mondială. 
 
Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici: Apreciem înalt sprijinul Guvernului SUA în realizarea reformelor structurale. Acest Progam este unul foarte important pentru noi, în contextul implementării reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel înalt de trai al populației, dezvoltarea economiei naționale. Suntem încrezători că Programul va contribui la îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în evaluările mondiale și la percepția pozitivă a țării în ceea ce privește investițiile și afacerile.
 
Şeful Misiunii USAID în Moldova, Ms. Karen Hilliard: Unul din scopurile de bază ale noului proiect este asistenţa în crearea unei economii de export, reducerea cheltuielilor pentru business şi creşterea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti pe pieţele europene. Ea şi-a exprimat speranţa că, noul proiect va fi cel puţin la fel de bun ca anteriorul (proiectul BRITE cu o valoare de 9 mil USD, implementat de USAID în Moldova în perioada 2012 - 2016). În prezent, cu susţinerea USAID industria uşoară este în creştere, industria vinicolă – în creştere, sectorul IT, aşteptăm ca şi ramura turistică să se dezvolte rapid. Există un mare potenţial pentru dezvoltarea de mai departe, în special în domeniul proiectelor cu o valoare adăugată înaltă în agricultură. Moldova trebuie să fie o ţară recunoscută dreptul un producător de mărfuri de calitate înaltă, unde sunt minimalizate cheltuielile de import – export şi cu un mediu concurenţial şi investiţional dezvoltat. 
 
Directorul programului reforme structurale al USAID Moldova, Douglas Muir: Dezvoltarea comerţului este motorul pricipal al creşterii economice şi Moldova are în acest sens perspective extraordinare.
 
Conform Indicelui Global al Competitivității 2016–2017 al Forumului Economic Mondial, corupția rămâne a fi factorul cel mai problematic care afectează domeniul afacerilor în Moldova. Corupția sistemică și extinsă determină creșterea nu doar a costurilor aferente administrarea afacerilor, ci și riscul real și perceput asociat, care, la rândul lui, descurajează și îndepărtează investițiile potențiale. Programul va avea un impact direct asupra eforturilor antcorupție printr-o serie de intervenții, care vor spori transparența, vor ajuta Moldovei să dezvolte noi aplicații și sisteme e-guvernare și să reducă intervenţiile directe dintre funcționarii publici și utilizatorii de servicii.
 
Principalele domeniile de sprijin sunt:
- Îmbunătăţirea armonizării și implementării acordurilor comerciale internaţionale.
- Realizarea reformelor structurale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.
- Implicarea partenerilor în crearea grupurilor, în vederea obţinerii unor rezultate pozitive prin intermediul comunicării strategice.
- Crearea şi administrarea fondului pentru consolidarea coridoarelor comerciale.
 
Rezultatele aşteptate în rezultatul implementării programului:
- Modernizarea și consolidarea capacității și eficienței operaționale a coridoarelor comerciale ale Moldovei;
- Instituirea unui portal de informaţii comerciale funcțional și accesibil;
- Îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal;
- Consolidarea recunoașterii operatorilor economici autorizați, inclusiv eventuala recunoaştere reciprocă cu UE;
- Crearea unui cadru viabil și durabil pentru consultare şi dialog public-privat extins cu implicarea actorilor principali, inclusiv IMM-urilor și mass-media;
- Asistarea Guvernului Republicii Moldova în implementarea platformelor de e-guvernare și a soluțiilor comerciale digitale, cum ar fi Ghișeul Unic;
- Acordarea asistenței pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în alinierea la cadrul regulator al Directivelor relevante ale UE;
- Sprijinirea Republicii Moldova în îmbunătățirea poziției deţinute în clasamentul indicatorilor economici internaționali relevanți. 
 
Contractorul Programei este compania Nathan Associates Inc. din SUA
(+373) 22 837 414
moldovaSRC@nathaninc.com
 

Noutați dupa tema