Noutaţi

Angela GLADEI: Ne-am redenumit pentru a informa clienții și partenerii noștri ideea că Total Leasing & Finance nu este doar leasing, ci și creditare

Angela GLADEI: Ne-am redenumit pentru a informa clienții și partenerii noștri ideea că Total Leasing & Finance nu este doar leasing, ci și creditare

Unul din liderii pieții de leasing din Moldova, compania Total Leasing, și-a sărbătorit a șaptea zi de naștere prin restyling și renaming. Compania și-a schimbat culorile din roșu – orange în roșu-albastru și acum se numește  Total Leasing & Finance. Despre aceste schimbări și unele tendințe de pe piața agenția InfoMarket a vorbit cu directorul general al companiei, Angela Gladei.
 
InfoMarket:  De ce a apărut necesitatea redenumirii companiei?
 
Angela GLADEI: Am decis să echilibrăm denumirea companiei cu activitatea de facto a acesteia. Din 2010 acordăm servicii de creditare, iar denumirea de Total Leasing nu mai corespundea și nu mai reflecta toată activitatea noastră.
 
 
InfoMarket: Involuntar vine asocierea cu alte exemple. Pe piață există companii de leasing, care și-au anexat la denumire finanțare. Se poate vorbi despre o tendință pe piață?
 
Angela GLADEI: Cred că este o tendință. Fiecare vrea să-și păstreze segmentul său de piață și în același timp să deservească clienții, care sunt considerați strategici pentru companie, nu doar în sfera leasingului, dar și în domeniul creditării. Și deoarece leasingul are anumite limite, inclusiv, legate de legislația fiscală, atunci pentru deservirea întreprinderilor mici și mijlocii am decis să mergem la acordarea creditelor.
 
 
InfoMarket: Faceți parte din nișa companiilor, care se ocupă exclusiv de creditare și astfel de companii nu sunt puține pe piață…
 
Angela GLADEI: Totuși, avem politica, abordările și proiectele noastre. Ele nu pot fi copiate, deoarece prevăd anumite practici și experiență. Strategiile noastre și abordarea clienților diferă și nu sunt doar vorbe tari. Acțiunile pe care le întreprindem la etapa examinării și lucrului cu unele sau alte proiecte, nu le poate asigura corect oricine. Și niciodată nu am putut compara  Total Leasing & Finance cu alte companii de leasing, deoarece lucrăm altfel. Da, multe companii au ceva comun în țintirea profilului clientului, dar abordarea noastră este principial alta.
 
 
InfoMarket: Dar condițiile de creditare, în special ratele, nu se deosebesc mult de cele propuse de alte companii.
 
Angela GLADEI: Noi lucrăm în condiții de piață și ratele sunt de piață, deși din momentul apariției și pe parcursul a șapte ani de activitate nu de puține ori ”am fost motorul” care a făcut ratele pentru clienți mai accesibile. Totodată, vreau să accentuez în deosebi că, rapiditatea deservirii în compania noastră, forma și metodele de lucru, sunt ceea ce ne deosebește de alți subiecți de pe piață. De aceea am decis să ne schimbăm denumirea, pentru a informa clienții noi, dar și pe cei mai vechi că Total Leasing & Finance acordă și servicii de finanțare, nu doar de leasing
 
 
InfoMarket: Acționarii voștri au căzut de acord din strat să  schimbe denumirea?
 
Angela GLADEI: Inițial, ei au creat o companie de nișă, care trebuia să se ocupe doar de leasing. Compania a fost întotdeauna una de succes, dar se vindeau în mare parte automobile în formă de obiect de leasing. Și acționarilor nu le mai era atât de interesantă această activitate, deoarece aveau scopul să deservească întreprinderile mici și mijlocii. Acum obiectul finanțării nu sunt doar automobile, dar și utilajul, tehnică agricolă. În agricultură, de exemplu, există subvenții, care pot fi obținute doar de proprietarii de utilaj agricol, ceea ce ar însemna că sistemul leasing de finanțare deja nu mai este valabil, de aceea am propus creditarea. Nu vrem să pierdem posibilitatea de a lucra cu astfel de clienți, mai ales din segmentul nostru țintă.
 
InfoMarket: Dar nu există riscul pulverizării resurselor, inclusiv și a celor umane?
 
Angela GLADEI: Deja mai bine de trei ani finanțăm și o ramură și alta și încheiem contracte cu creditorii noștri care acoperă ambele scopuri: leasing și creditare. Acum menținem structura portofoliului la nivel de de aproape 50% la 50%. Și în strategia pe termen mediu este prevăzută susținerea acestui echilibru între leasing și creditare.
 
 
InfoMarket: Dar care este portofoliul total?
 
Angela GLADEI: Este de 15 mil euro, dintre care am spus – jumătate este leasing și jumătate – creditare
 
 
InfoMarket: Se deosebește portofoliul clientului vostru mediu pentru produsele de leasing de portofoliul clientului mediu pentru produsele de creditare?
 
 Angela GLADEI: Se deosebesc. Contractul mediu pe leasing este de circa 14 mii euro, la creditare este de două ori mai mare. Cererea pentru produsele de leasing în cele mai multe cazuri este pentru automobile și doar a zecea parte – pentru utilaj. Totodată, leasingul se oferă atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice. Creditele noastre sunt exclusiv investiționale și se acordă doar persoanelor juridice. Evident, proiectele investiționale, exact ca și sumele sunt mai mari.
 
 
Nota InfoMarket: Compania Total Leansing este prima companie de leasing din Moldova cu capital străin 100% , care a fost creată în august 2006. Capitalul social al companiei este de 38,99 mil lei. Portofoliul companiei la finele anului 2012 a însumat 12 mil euro, fiind în creștere de la începutul anului cu 25 la sută. Din momentul creării, Total Leasing a beneficiat de linii de creditare de la șase organizații și bănci internaționale. Compania a beneficiat de două ori de finanțare a câte 5 mil euro de la DEG, de la FMO – 5 mil euro și 4 mil euro, de la BERD – 1,5 mil euro,   EELF/Raiffeisen – 2,5 mil euro, OIKOCREDIT – 1 mil euro și 5 mil USD - de la Banca Mării Negre pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De asemenea, compania a beneficiat de finanțare de la două bănci moldovenești.
 


Noutați dupa tema