Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 August, a.2020Cum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Zilelor Filmului Românesc în Republica Moldova, ediţia a V-a

Zilelor Filmului Românesc în Republica Moldova, ediţia a V-a

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în colaborare cu Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova, casa de producţie Rova Film din România, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova , Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova și Primăria municipiului Chișinău organizează cea de-a V-a ediție a Zilelor Filmului Românesc. Evenimentul va avea loc în zilele de 10 – 13 octombrie 2019 la Chișinău la Centrul Cultural Odeon şi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar în perioada 26 octombrie – 10 noiembrie 2019 la Călărași, Cahul și Nisporeni.
Publicul din Republica Moldova va avea din nou posibilitatea să descopere cele mai bune filme româneşti realizate în ultimii doi ani şi să comunice cu invitaţii speciali ai evenimentului: actori şi regizori de film. Intrarea la toate proiecţiile va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Filmele românești care s-au bucurat de cel mai mare succes în plan național și internațional în ultimii doi ani, printre care La Gomera, de Corneliu Porumboiu, Nu mă atinge-mă, de Adina Pintilie, sau Arest, de Andrei Cohn, vor putea fi văzute în premieră în Republica Moldova în cadrul Zilelor Filmului Românesc din acest an.
Evenimentul se va deschide cu proiecţia celui mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, La Gomera (2019), care a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Cannes şi care este propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2020. Cunoscutul actor Vlad Ivanov interpretează rolul central, cel al unui poliţist român corupt, implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia.
Câştigător al Ursului de Aur şi al premiului de debut la Festivalul de la Berlin în 2018 şi nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, Nu mă atinge-mă (Touch Me Not), de Adina Pintilie, îi are în centru pe Laura, Tomas şi Christian, antrenați, în încercarea de a se bucura în sfârşit de libertate, într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare şi de înfruntare a tabuurilor. Este un film nerecomandat minorilor.
Filmul Monştri (2019) este debutul regizoral al lui Marius Olteanu și a avut premiera mondială la Festivalului de la Berlin, secţiunea Forum, din acest an, urmând apoi un parcurs festivalier de succes în întreaga lume. Monştri prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu aflat într-un moment de criză. La proiecţie va fi prezent actorul Cristian Popa.
În premieră în Republica Moldova va fi proiectat şi cel mai nou film al regizorului Radu Muntean, Alice T. (2018), care are ca protagonistă o adolescentă cu o viaţă complicată din cauza problemelor de la şcoală şi a relaţiei cu mama adoptivă. Tânăra Andra Guţi, la primul ei rol în cinema, a fost desemnată anul trecut cea mai bună actriţă în competiţia prestigiosului Festival de la Locarno.
Zilele Filmului Românesc continuă şi în 2019 tradiţia de a organiza un focus dedicat unui important cineast. În acest an, Alexandru Papadopol, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români, va fi omagiat prin proiecția celor mai recente două filme în care a jucat rolul principal: drama Arest (2019), în regia lui Andrei Cohn, şi comedia Povestea unui pierde-vară (2018), în regia lui Paul Negoescu. Acţiunea din Arest este plasată în anii `80, când un arhitect (Alexandru Papadopol) este reţinut fără explicaţie şi trimis în arestul Miliţiei, unde este închis în aceeaşi celulă cu un deţinut de drept comun, folosit ca torţionar de către Securitate în schimbul unor favoruri. „Arest” a fost inclus în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary şi a fost ales cel mai bun lungmetraj românesc din cadrul Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Regizorul Andrei Cohn va fi prezent la Chişinău pentru o discuţie cu publicul.
În cadrul ediției din acest an va fi comemorat marele actor român Ilarion Ciobanu (în prezența fiului acestuia Ioachim Ciobanu), originar din Basarabia, prin proiecția a două filme: Răscoala (1965), regizor Mircea Mureşan, film distins cu premiul pentru debut la Festivalul Internațional de la Cannes în anul 1966, și Doi bărbaţi pentru o moarte (1969) al regizorului Gheorghe Naghi.
Festivalul se va încheia la Chișinău cu proiecţia filmului Povestea unui pierde-vară, cu participarea lui Alexandru Papadopol. Selectat anul trecut în competiţia Tallinn Black Nights Film Festival, lungmetrajul spune povestea unui profesor de matematică la Politehnica din Bucureşti a cărui viaţă este dată peste cap după ce partenera sa de viaţă, cu care are o relaţie deschisă, îi spune că este însărcinată.
În premieră, Zilele Filmului Românesc se vor extinde în acest an şi în alte oraşe din Republica Moldova: Călăraşi, Cahul şi Nisporeni. La Călărași vor fi proiectate filmele: La Gomera, regia Corneliu Porumboiu (26 octombrie, ora 19:00), Răscoala (1965), regia Mircea Mureşan și Orizont (2015), regia Marian Crişan (27 octombrie, ora 17:00 și, respectiv, ora 19:30); la Cahul filmele: Povestea unui pierde-vară (2018), regia Paul Negoescu (2 noiembrie, ora 19:00); Răscoala și Orizont (3 noiembrie, ora 17:00 și, respectiv, 19:30), iar la Nisporeni: Povestea unui pierde-vară (9 noiembrie, ora 19:00); Răscoala și Orizont (10 noiembrie, ora 17:00 și, respectiv, 19:30).

Parteneri ai evenimentului: Arhiva Naţională de Film (ANF) din România, DACIN SARA, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Opa Greek Cafe, Moldova Film, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Salpan, Print Caro, Hero Pictures.

Parteneri media: TVR, Jurnal TV, Vocea Basarabiei, Radio Chişinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul de Gardă, Moldova.org, Cotidianul.md, Diez, Zugo, Locals.

PROGRAMUL PROIECȚIILOR
ÎN CADRUL ZILELOR FILMULUI ROMÂNESC, ediția a V-a,
la Chișinău, Călărași, Cahul și Nisporeni

CHIȘINĂU
Joi, 10 octombrie

19:00 Gala de deschidere. Chișinău, Centrul Cultural Odeon
La Gomera (2019, 97 min.) – r. Corneliu Porumboiu
(Festival: Competiţie Cannes)

Vineri, 11 octombrie

17:30 Retro Ilarion Ciobanu
Răscoala (1965, 104 min.) – r. Mircea Mureşan
Q/A Ioachim Ciobanu
(Festival: Premiu de debut la Cannes 1966)

20:00 Monştri (2019, 116 min.) – r. Marius Olteanu
Q/A Cristi Popa
(Festivaluri: Berlin, Sofia, TIFF)

Sâmbătă, 12 octombrie

11:00 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Proiecţie scurtmetraje UNATC şi Masterclass

17:00. Centrul Cultural Odeon.
Retro Ilarion Ciobanu
Doi bărbaţi pentru o moarte (1969, 82 min.) – r. Gheorghe Naghi
Q/A Kim Ciobanu

19:00 Focus Alexandru Papadopol
Arest (2019, 126 min.) – r. Andrei Cohn
Q/A Andrei Cohn
(Festival: Competiţia East of the West - Karlovy Vary, TIFF - ZFR)

22:00 Touch Me Not (2018, 125 min.) – r. Adina Pintilie
(Festival: Ursul de Aur la Berlin 2018)

Duminică, 13 octombrie

11:00 Film pentru copii
Amintiri din copilărie (1965) – r. Elisabeta Bostan

17:00 Alice T. (2018, 105 min.) - Radu Muntean
(Festival: Competiţie Locarno 2018 - Premiu de interpretare feminină)

19:30 Gala de închidere la Chișinău
Focus Alexandru Papadopol
Povestea unui pierde-vară (2018, 100 min.) – Paul Negoescu
Q/A Alexandru Papadopol
(Festivaluri: Competiţie Tallinn 2018)

CĂLĂRAȘI

Sâmbătă, 26 octombrie
19:00 La Gomera (2019, 97 min.) – r. Corneliu Porumboiu (+15 ani)

Duminică, 27 octombrie

17:00 Răscoala (1965, 104 min.) – r. Mircea Mureşan
19:30 Orizont (2015, 93 min.) – r. Marian Crişan

CAHUL

Sâmbătă, 2 noiembrie
19:00 Povestea unui pierde-vară (2018, 100 min.) – r. Paul Negoescu

Duminică, 3 noiembrie

17:00 Răscoala (1965, 104 min.) – r. Mircea Mureşan
19:30 Orizont (2015, 93 min.) – r. Marian Crişan

NISPORENI

Sâmbătă, 9 noiembrie

19:00 Povestea unui pierde-vară (2018, 100 min.) – r. Paul Negoescu

Duminică, 10 noiembrie

17:00 Răscoala (1965, 104 min.) – r. Mircea Mureşan
19:30 Orizont (2015, 93 min.) – r. Marian Crişan