Banca Națională a Moldovei a menținut din nou la nivel de 6,5% pe an rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.

Banca Națională a Moldovei a menținut din nou la nivel de 6,5% pe an rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.

O astfel de decizie a fost luată de comitetul executiv al Băncii Naționale în ședința din 7 mai. În același timp, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual și la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual. Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul. Hotărârea a fost aprobată în baza situației macroeconomice interne și a celei externe, tendințelor de evoluție a pieței monetare, financiare și a proceselor de creditare și depozitare, precum și a asumărilor pentru noua rundă de prognoză. Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta inflației de 5,0 la sută pe termen mediu. În luna martie curent, inflația a evoluat conform așteptărilor și a înregistrat o rată anuală de 2.8 la sută, iar creșterea economică a constituit 3,9 la sută, în trimestrul IV al anului trecut, sau cu 0,5 p.p. mai mult față de perioada precedentă. De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, băncile licențiate au acordat credite noi în volum superior celui din trimestrul I 2018 cu 32,4 la sută. Rata medie ponderată a dobânzii la creditele acordate în moneda națională de către băncile licențiate s-a redus cu 1,25 p.p. comparativ cu trimestrul I 2018. În aceeași ședință, a fost aprobat Raportul asupra inflației nr. 2, 2019, care va fi publicat pe 16 mai 2019. Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 19 iunie 2019, conform calendarului publicat. Trebuie menționat că ultima dată când BNM a schimbat rata de bază de refinanțare la începutul lunii decembrie 2017, când a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale. În special, Banca Națională menține rata de bază de refinanțare la 6,5% pe an începând cu 5 decembrie 2017. În prima jumătate a anului 2017, rata de bază de refinanțare a fost de 9% pe an. La 28 iunie 2017, a fost redusa la 8%, la 28 august - la 7,5%, la 25 octombrie - la 7%, iar la 5 decembrie 2017 - la 6,5% pe an.// 08.05.2019 - InfoMarket.

Noutați dupa tema