Materialele sectiunii

Încă 54 de proiecte investiționale vor beneficia de granturi în valorea de 13,5 milioane de lei prin intermediul Programului „PARE 1+1”.

Încă 54 de proiecte investiționale vor beneficia de granturi în valorea de 13,5 milioane de lei prin intermediul Programului „PARE 1+1”.

Comitetul de Supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat, pe 20 septembrie, cererile de finanțare nerambursabilă, iar pe 1 octombrie au fost semnate contractele. Programul este bazat pe algoritmul „1+1”, astfel fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Potrivit estimărilor, investițiile cumulative în economia națională vor constitui 32,39 milioane de lei. Anterior s-a anunţat că, în total, vor fi create aproximativ 200 de locuri de muncă în 21 de raioane. Din numărul de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă, 63% sunt în faza de extindere și dezvoltare a afacerii, iar 37% în faza de lansare. Dintre acestea, 28 de afaceri își vor desfășura activitatea în domeniul prestării serviciilor (imprimare și gravură, agrement, alimentație publică, organizarea evenimentelor, proiectare, instalare a rețelelor electrice, construcții și demolare, lucrări de terasament, reparație și spălătorie a autoturismelor, transport de mărfuri, servicii agricole mecanizate), 20 – în agricultură (cultivarea legumelor, cerealelor, viței-de-vie, baciferelor; pomicultură, apicultură, creșterea animalelor), iar celelalte 8 – în industrie (fabricarea fagurilor artificiali, pungilor eco, produselor de panificație și patiserie, înghețatei, semifabricatelor, uleiului din floarea soarelui, producerea ambalajelor din lemn și articolelor din metal forjat). Întreprinderile sunt localizate în 21 raioane ale republicii. 14,8% își desfășoară activitatea în municipiile Chișinău și Bălți, iar 85,2% – în mediul rural. Potrivit datelor, beneficiarii investesc remitențele provenite din 16 state: Belgia, Danemarca, Federația Rusă, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, România, SUA, Turcia și Ucraina. Programul “PARE 1+1” a fost lansat în noiembrie 2010 pentru cinci ani, dar, ulterior, a fost prelungit până în 2018. Recent, a fost luată decizia de extindere a proiectului până în 2021. Este destinat migranților și rudelor apropiate care doresc să investească în deschiderea sau dezvoltarea propriei afaceri. Suma maximă a grantului pentru un beneficiar este de 250 mii lei. În total, pentru anul 2019 au fost alocate 40 de milioane de lei pentru implementarea a aproximativ 160 de proiecte prin programul PARE 1 + 1. //01.10.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema