Materialele sectiunii

În Moldova ar putea fi interzisă publicitatea stradală de-a lungul drumurilor naţionale, în intersecţii şi ronduri, dar şi pe terenuri de joacă sau în locuri de odihnă.

În Moldova ar putea fi interzisă publicitatea stradală de-a lungul drumurilor naţionale, în intersecţii şi ronduri, dar şi pe terenuri de joacă sau în locuri de odihnă.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele la legea despre publicitate, aprobate de parlament în prima lectură, la iniţiativa deputatului socialist Alexandru Nesterovschi. El a mai propus interzicerea publicităţii stradale pe teritorii naturale protejate de importanţă naţională, pe stâlpii cu elemente de semnalizare rutieră sau semne rutiere, dar şi să fie scris în lege că publicitatea stradală nu poate avea formele şi mărimile semnelor rutiere şi nu trebuie să înrăutăţească vizibilitatea acestora. În prezent, amplasarea publicităţii stradale este interzisă numai în două cazuri: cu deteriorarea sau distrugerea copacilor, în limitele zonelor protejate ale monumentelor de arhitectură, istorie şi cultură. Nesterovschi a menţionat că amendamentele pe care le-a propus au drept scop eliminarea amplasării haotice a publicităţii stradale, inclusiv de-a lungul drumurilor naţionale, care deseori distrage atenţia şoferilor. Acest lucru va spori siguranţa circulaţiei rutiere, va reduce numărul accidentelor, va îmbunătăţi aspectul estetic al multor localităţi. Deputatul a subliniat că în goana după profit, agenţiile publicitare amplasează publicitatea stradală haotic, fără să ţină cont de aspectele enumerate mai sus, iar multe panouri amplasate de-a lungul drumurilor distrag şi orbesc şoferii. Există multe exemple când acest lucru a dus la accidente şi moartea oamenilor, inclusiv a poetului Grigore Vieru, care a intrat cu automobilul într-un panou publicitar amplasat în mijlocul drumului. Totodată, publicitatea stradală nu doar distrage atenţia şoferilor, provocând accidente, dar şi afectează aspectul, pentru că, indiferent de forme, se rupe, este afectată de ploaie, praf, etc. Mai mulţi deputaţi şi-au exprimat îngrijorarea că noile reguli propuse de amplasare a publicităţii stradale pot duce la interdicţia totală a publicităţii de acest gen şi la reducerea veniturilor bugetului de la publicitate. În acelaşi timp, Alexandru Nesterovschi a menţionat că publicitatea stradală nu va fi interzisă integral, dar va fi făcută ordine pe piaţă şi va fi reglementată amplasarea acesteia. Deputaţii au votat amendamentele în prima lectură, dar nu este exclus că documentul poate fi modificat considerabil pentru lectura a doua. // 20.03.2017- InfoMarket.

Noutați dupa tema