Materialele sectiunii

În China se planifică organizarea celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică.

În China se planifică organizarea celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică.

Subiectul privind organizarea unei noi sesiuni a Comisiei a fost discutată la Chișinău de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, cu ambasadorul Chinei la Chișinău, Zhang Yinghong. Potrivit MEI, în cadrul discuției au mai fost abordate subiecte, precum aspecte diferite ale colaborării comercial-economice a Moldovei cu China, situația epidemiologică din țară și în ce măsură a afectat pandemia COVID-19 ramurile economiei naționale. Sergiu Railean a povestit despre măsurile aprobate de autoritățile moldovenești pentru relansarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Zhang Yinghong a menționat că, China va susține în continuare Moldova și mizează pe o colaborare dinamică între cele două state. În acest sens, a fost lansată invitația de a participa la Expoziția „China International Import Expo”, preconizată pentru 5-10 noiembrie 2020, la Shanghai. Mai mult, ambasadorul a reiterat interesul companiilor chineze de a investi în infrastructura din Moldova. Potrivit BNS, în ianuarie-aprilie 2020, exporturile moldovenești în China s-au ridicat la 3,6 milioane dolari, în scădere de aproape 35% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce volumul importurilor din China în Moldova s-a ridicat la 168,4 milioane dolari, cu 8% mai puțin decât în primele 4 luni din 2019. Cota Chinei a reprezentat aproximativ 10,2% din totalul importurilor moldovenești și 0,44% din exporturi. În Moldova sunt înregistrate 89 de companii cu capital chinez, capitalul investit este de peste 127 de milioane de lei. //17.06.2020 — InfoMarket.

Noutați dupa tema