Materialele sectiunii

Ședința plenară a Parlamentului Moldovei, planificată pentru joi, nu a avut loc din lipsa cvorumului, fiind boicotată de deputații din opoziție.

Ședința plenară a Parlamentului Moldovei, planificată pentru joi, nu a avut loc din lipsa cvorumului, fiind boicotată de deputații din opoziție.

Conform deciziei de miercuri a Biroului Permanent, în cadrul ședinței de joi premierul Ion Chicu urma să prezinte patru proiecte de lege, adoptate de Guvern, prin asumare de răspundere față de Parlament. Documentele prevedeau modificarea Legii bugetului de stat pentru 2020, Legile privind bugetul asigurărilor sociale și Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. De asemenea, în ordinea de zi au mai fost incluse alte 30 de chestiuni. În același timp, facțiunile parlamentare Pro Moldova, partidului „Șor”, PAS, Platforma DA și deputații independenți au declarat că nu vor participa la ședința plenară din 2 iulie, ținând cont de situația creată în ultimele zile în Moldova, în legătură cu „presiunea, santajul si sechestrarea" deputatului Ștefan Gațcan. Opoziția a cerut crearea unei comisii care să investigheze ce i s-a întâmplat deputatului Ștefan Gațcan, care pe 30 iunie a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM și se alătură grupului parlamentar Pro Modova, însă a doua zi a anunțat că își depune mandatul, după care a dispărut. În seara zilei de miercuri au apărut informații despre faptul că Ștefan Gațcan, împreună cu familia, a părăsit Moldova, aflându-se acum în România. În plus, deputații de opoziție sunt indignați de faptul că într-o republica parlamentară, actualele autorități încearcă din nou ”să scoată” din joc Parlamentul. Ei au condamnat acțiunile Guvernului, care a adoptat patru proiecte de legi, prin asumare de răspundere în fața Parlamentului. În opinia opoziției, Guvernul încearcă, într-o manieră netransparentă să modifice bugetul fără a discuta această problemă în Parlament, deși în prezent acesta este funcțional. Reprezentanții opoziției au spus că sunt gata să voteze proiecte bune în Parlament. De asemenea, ei au subliniat că vor veni la ședința Parlamentului, dacă la aceasta se va prezenta și procurorul general, pentru a discuta evoluția investigării cazurilor penale de rezonanță. Opoziția și-a exprimat disponibilitatea de a continua activitatea și de a participa la o altă ședință parlamentară. Înainte de aceasta, vicepreședintele Parlamentului din partea PSRM, Vlad Bătrâncea, a cerut deputaților din fostul bloc ACUM (PAS și DA) „să nu joace” împreună cu oamenii care încearcă să destabilizeze situația din țară, să nu blocheze activitatea Parlamentului și să lucreze împreună în numele cetățenilor, să nu blocheze adoptarea de către Guvern a mai multor măsuri importante pentru susținerea cetățenilor și a întreprinderilor pentru atenuarea crizei cauzate de pandemia COVID-19. Potrivit liderului PDM, Pavel Filip, opoziția este supărată că un deputat și-a depus mandatul, dar nu vrea să spună nimic despre parlamentarii cumpărați din miliardul furat. Pavel Filip a spus că, astăzi, există o alianță formală între opoziție și hoți. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diakov, a subliniat că asumarea răspunderii de către Guvern este o procedură complet normală și legală. //02.07.2020 — InfoMarket.

Noutați dupa tema