Materialele sectiunii

Transgaz și Banca Europeană de Investiții au semnat un acord la Luxemburg privind finanțarea proiectului de construcție a conductei de gaz Ungheni-Chișinău în valoare de 38 de milioane de euro.

Transgaz și Banca Europeană de Investiții au semnat un acord la Luxemburg privind finanțarea proiectului de construcție a conductei de gaz Ungheni-Chișinău în valoare de 38 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, proiectul presupune construirea conductei de gaz Ungheni-Chișinău și a celor trei stații de aprovizionare cu gaze: 2 la Chișinău și 1 la satul Semeni, în raionul Ungheni. În același timp, proiectul presupune construcţia unui centru de dispecerat în Ghidighici. „Este un proiect foarte important pentru Republica Moldova, care va permite asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare. Acest proiect ne oferă o nouă alternativă de gaz, care va consolida securitatea energetică. Un alt moment important este faptul că țara noastră va fi integrată în proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii. Realizarea, proiectului constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II-a din proiectul de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău. Compania Transgaz din ţara vecină a construit gazoductul Iași – Ungheni și în prezent gestionează construcția conductei Ungheni – Chișinău. Construcția conductei de gaz de 120 km Ungheni-Chișinău va permite importul anual a circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România în Moldova. Noul gazoduct Ungheni – Chişinău va finalize interconectarea sistemului de transportare a gazelor din România şi Moldova, fiind o continuare a primei părţi a gazoductului Iaşi – Ungheni, data în exploatare în 2014. // 25.01.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema