Materialele sectiunii

Timp de 90 de zile, Ministerul Finanțelor va face auditul legalității (inclusiv a modului) de distribuire a banilor oferiți de BNM sub formă de credite de urgență pentru BEM, Unibank și Banca Socială în 2014-2015.

Timp de 90 de zile, Ministerul Finanțelor va face auditul legalității (inclusiv a modului) de distribuire a banilor oferiți de BNM sub formă de credite de urgență pentru BEM, Unibank și Banca Socială în 2014-2015.

Această recomandare se conține în hotărârea parlamentului, aprobată joi de deputați după examinarea raportului comisiei de anchetă privind investigarea fraudei bancare. Documentul mai recomandă guvernului și BNM ca timp de 60 de zile să studieze posibilitatea desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de furturile din sistemul bancar, în măsura în care acest lucru nu va prejudicia ancheta. De asemenea, acestea trebuie să inițieze semnarea acordurilor cu toate țările din zonele offshore privind schimbul informației fiscale, dar și să examineze posibilitatea revizuirii legii privind emiterea de obligațiuni de stat pentru executarea de către Ministerul Finanțelor a angajamentelor de plată ce rezultă din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015. Anterior, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a declarat că optează pentru anularea dobânzii la acoperirea găurii apărute după furtul miliardului. Ea a menționat că banii furați în urma fraudei bancare trebuie să fie întorși de către cei care au profitat de ei. ”Am militat pentru asta fiind în opoziție și ne menținem pe aceeași poziție acum, subliniind importanța unei procuraturi independente, care investighează frauda și va sancționa toți beneficiarii furtului”, a subliniat Gavrilița. Potrivit ei, acum, pe lângă banii furați, din bugetul de stat se plătește Băncii naționale și dobândă în mărime de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041. Dobânzile se plătesc pentru asigurarea stabilității contului BNM. ”Dar primul pas pe care îl putem face ca să reducem din povara aruncată pe umerii cetățenilor este să anulă, dobânzile plătite, la fel, din buzunarul contribuabililor. În 2020 acestea vor fi de 613 mln lei. Vom analiza și identifica și alte decizii pentru asigurarea stabilității contului BNM. Dar, în primul rând, BNM trebuie să vină cu propuneri pentru soluționarea rea acestei probleme. Este vorința cetățenilor și faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor nu este corect. Ministerul Finanțelor planifică să lupte pentru protecția intereselor cetățenilor”, a declarat Gavrilița. // 17.10.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema