Materialele sectiunii

Operatorii de transport auto urmează să planifice, până la 1 februarie 2020,  clasificarea pe categorii de confort a autobuzelor.

Operatorii de transport auto urmează să planifice, până la 1 februarie 2020, clasificarea pe categorii de confort a autobuzelor.

Operatorii care efectuează transportul de pasageri pe rutele regulate raionale şi interraionale trebuie să prezinte graficele individuale privind clasificarea pe categorii de confort, până la data de 1 februarie 2020. Despre aceasta a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul conferinţei de presă, organizată pe 10 ianaurie. Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a aprobat condițiile minime de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor. în vederea includerii acestora în programele de transport raionale și interraionale. Astfel, transportul, notificat la Agenția Națională Transport Auto (ANTA) după 1 februarie 2020, va fi admis la deservirea serviciilor regulate interraionale și raionale, doar după încadrarea acestora în categorie de confort. Clasificarea pe categorii de confort se va realiza în baza unui grafic eșalonat, începând cu 1 februarie şi până la 1 octombrie 2020: până la 1 aprilie – nu mai puțin de 1/3 din autobuzele operatorului de transport rutier de persoane trebuie să treacă clasificarea pe categorii de confort; până la 1 iunie 2020 - nu mai puțin de 2/3 de autobuze. Potrivit datelor prezentate de ANTA în cadrul conferinţei de presă, în prezent în Moldova activează 508 de operatori de transport auto (raionale şi interraionale). Aceştea deservesc peste 720 de direcții raionale și peste 730 - interraionale. În total, în transportul de pasageri sunt implicate 6500 de autobuze /autocare. Aproximativ 1/3 din vehicule au o „vârstă” ce depășește 20 de ani. Conform condițiilor minime de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor, până la 1 februarie 2020, operatorii de transport auto trebuie să remită ANTA programele individuale de clasificare pe categorii de confort. Autobuzele care nu trec procedura de clasificare vor fi excluse de la deservirea serviciilor regulate raionale și interraionale. Conform ANTA, în prezent, 18 din 100 de stații de inspecție tehnică periodică au dreptul de a efectua clasificarea vehiculelor pe categorii de confort. În curând, numărul lor va creşte. Săptămâna viitoare, va avea loc o întâlnire de lucru a conducerii ANTA și a reprezentanților stațiilor pentru a discuta despre procedura de clasificare a vehiculelor. Certificatul de clasificare pentru categoriile de confort este emis numai pentru autobuzele care îndeplinesc, în ansamblu, cerințele obligatorii pentru una dintre categoriile de confort. Autobuzele care nu trec de clasificare vor fi excluse din transport pe rutele obișnuite în comunicarea regională și inter-districtă. Reamintim că în 2019, companiile de transport auto din Moldova au organizat proteste, solicitând creșterea tarifului pentru transportul intern intern de călători de la 48 de bani la 92 de bani pe km. Până în 2020 a fost în vigoare tarifl de 46 de bani pentru un km în autobuze cu scaune tari și de 48 de bani în autobuze cu scaune moi. //10.01.2020 — InfoMarket

Noutați dupa tema