Materialele sectiunii

Moldova și Carolina de Nord au semnat un nou memorandum de cooperare și intenționează să extindă legăturile bilaterale în domeniul economiei și al tehnologiei informației.

Moldova și Carolina de Nord au semnat un nou memorandum de cooperare și intenționează să extindă legăturile bilaterale în domeniul economiei și al tehnologiei informației.

Memorandumul cu privire la principii și proceduri a fost semnat, vineri, la Chișinău, de prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip și secretarul de stat al statului american Carolina de Nord Elaine Marshall. Documentul este conceput pentru următorii 5 ani și va permite inițierea de noi parteneriate, începând cu cooperarea în diverse domenii, inclusiv tehnologia informației și sectorul economic. După semnarea memorandumului, premierul a spus că, în ciuda marilor distanțe, Moldova și Carolina de Nord mențin relații de prietenie timp de 20 de ani, iar această cooperare pe termen lung a adus beneficii tangibile cetățenilor. Printre cele mai importante domenii de cooperare între părți, Pavel Filip a evidențiat sferele educației, protecției și securității și sfera umanitară. Astfel, peste 1.000 de studenți și profesori din Moldova au beneficiat de cursuri de formare și au primit burse în școli și universități din Carolina de Nord. În ultimii 2 ani, peste 1000 de militari moldoveni au participat la diverse exerciții și cursuri de formare. Cooperarea umanitară a avut, de asemenea, succes. Datorită sprijinului din Carolina de Nord, în Moldova au fost modernizate numeroase instituții de învățământ, spitale și orfelinate, s-au acordat burse tinerilor din familii socialmente vulnerabile și s-au acordat îngrijiri medicale, în principal dentare, copiilor cu nevoi speciale. "Aceste rezultate ne justifică pe deplin dorința de a continua această colaborare cu Carolina de Nord", a spus Pavel Filip. Premierul a spus că pledează în favoarea consolidării și extinderii în continuare a acestei cooperări în domeniul comerțului și al economiei și în domeniul IT. El a menționat că industria tehnologiei informației se dezvoltă rapid în SUA și în special în Carolina de Nord și, în acest sens, a invitat companiile americane să investească în acest sector în Moldova. La rândul său, Elaine Marshall și-a reafirmat disponibilitatea de a continua cooperarea cu țara noastră în zonele tradiționale, precum și de a extinde interacțiunea în sectoare noi.// 17.05.2019 - InfoMarket.

Noutați dupa tema