Materialele sectiunii

Misiunea Fondului Monetar Internațional va discuta cu autoritățile Moldovei, în perioada 7-22 iulie, noul program de finanțare de 3 ani.

Misiunea Fondului Monetar Internațional va discuta cu autoritățile Moldovei, în perioada 7-22 iulie, noul program de finanțare de 3 ani.

Despre aceasta a anunțat reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Volodymyr Tulin. El a menționat că Misiunea FMI, condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington, în perioada 7-22 iulie 2020. El a precizat că urmare a solicitării autorităților Republicii Moldova, echipa de experți va purta discuții pe marginea unui program nou pe trei ani, care se va axa pe un set complex de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, susținerea procesului de restabilire după pandemia COVID-19, promovarea bunei guvernanțe și reformelor instituționale, dar și la mobilizarea finanțării externe. Discuțiile se vor fixa pe protejarea independenței BNM, îmbunătățirea guvernanței bugetar-fiscale și guvernanței în sectorul financiar, consolidarea cadrului de combatere a corupției și promovarea statului de drept. La finalul discuțiilor, va fi publicat un comunicat de presă. Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că guvernul va iniția în timpul apropiat negocieri cu FMI privind noul program de 3-4 ani, exprimând speranța că negocierile vor putea fi încheiate de părți pe parcursul verii, ca spre toamnă să existe un nou Program și să fie semnat un Memorandum. În opinia șefului guvernului, în cazul realizării cu succes a acestor planuri, Moldova ar putea primi până la sfârșitul anului de la Fondul Monetar Internațional prima tranșă în cadrul noului program de finanțare. Suma acestui nou potențial program și a primei tranșe el, din motive lesne de înțeles, nu a putut anunța. Anterior, Ion Chicu a exprimaty speranța că noul program coordonat pentru Moldova va fi aprobat de consiliul directorilor fondurilor la toamnă. Potrivit lui, acest program se va referi la următoarele reforme economice în Moldova și nu va conține vreo condiție ce aduce prejudiciu țării noastre, economiei sau cetățenilor săi. Premierul a subliniat anterior că îndeplinirea cu succes de către Moldova a precedentului program cu FMI a deschis ușile pentru negocieri cu fondul privind noul program, dar și a permis obținerea creditului de urgență de $234 mln în condiții avantajoase. //02.07.2020 — InfoMarket.

Noutați dupa tema