Materialele sectiunii

Igor Dodon: În Moldova va fi aprobat un nou pachet de acțiuni pentru susținerea businessului, care prevede extinderea termenului de reeșalonare a creditelor și majorarea volumului împrumuturilor cu dobânda subvenționată de stat.

Igor Dodon: În Moldova va fi aprobat un nou pachet de acțiuni pentru susținerea businessului, care prevede extinderea termenului de reeșalonare a creditelor și majorarea volumului împrumuturilor cu dobânda subvenționată de stat.

Despre aceasta șeful statului a declarat după ședința tradițională de luni, cu participarea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu. Potrivit acestuia, în special, un nou pachet de măsuri pentru susținerea oamenilor de afaceri va prevedea reeșalonarea creditelor până la sfârșitul anului 2020. Anterior, s-a anunțat că creditele vor fi reeșalonate pe perioada stării de urgență, până în luna iunie. Totodată, președintele a subliniat căd statul va acoperi rata dobânzii la împrumuturile noi pe care agenții economici le vor primi în perioada actuală de criză, în mde până la 6 fonduri de salarizare lunare, pe perioada de până la 31 decembrie 2021. Șeful statului a amintit că, anterior, a propus, iar Guvernul și Parlamentul au aprobat subvenționarea de către stat a dobânzilor la împrumuturi pentru companii în mărime de până la 3 fonduri de salarizare lunare, pe o perioadă de până la sfârșitul acestui an. Acum se propune acoperirea ratelor dobânzilor pentru împrumuturile noi, în mărime de până la 6 fonduri de salarizare până la sfârșitul anului viitor. În același timp, aceste fonduri pot fi utilizate nu doar pentru plata salariilor, ci și pentru capitalul de lucru, investiții etc. Fiecare întreprindere va decide în mod independent. "Vorbim despre o dobândă de 8,7% pentru împrumuturi în lei și peste 4% în valută", a spus Igor Dodon. El a explicat că fondul de salarizare lunar în sectorul real al economiei naționale este de aproximativ 4 miliarde de lei. Astfel, 6 fonduri pentru întreaga economie se vor ridica la aproximativ 24 de miliarde de lei, iar statul este gata să acopere rata dobânzii pentru un astfel de volum de împrumuturi. „Acum împrumuturile din sectorul real al economiei se ridică la 27-28 miliarde de lei. În practică, această măsură va acoperi ratele dobânzilor pentru toate împrumuturile bancare care vor fi primite de agenții economici. Mai mult, am decis că această metodă, acest sprijin se va aplica și împrumuturilor primite de la organizații de microfinanțare, adică de la toate instituțiile financiare, atât din sectorul bancar, cât și din cel nebancar”, a spus președintele. El a subliniat că, în cadrul ședințelor anterioare, agenții economici au spus că au împrumuturi luate nu numai de la bănci, dar și de la organizații de microfinanțare, iar rata dobânzii la acestea nu a fost subvenționată de stat. Igor Dodon a menționat că, din acest motiv s-a decis extinderea subvenționării și asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile primate de la organizațiile de microfinanțare. //25.05.2020 — InfoMarket.

Noutați dupa tema