Materialele sectiunii

Guvernul nu a susținut un pachet alternativ de măsuri anticriză și proiectul de suspendare a controalelor în sectorul IMM-urilor până în anul 2021.

Guvernul nu a susținut un pachet alternativ de măsuri anticriză și proiectul de suspendare a controalelor în sectorul IMM-urilor până în anul 2021.

Cabinetul de Miniștri a avizat negativ, în ședința de miercuri, două initiative legislative a deputaților, menite să susțină întreprinderile mici și mijlocii, dar și populația țării. Primul proiect de lege propunea ca, în perioada aprilie - decembrie 2020, persoanelor cu funcții de demnitate publică să li se achite un salariu mediu lunar pentru economie în 2019 în cuantum de 6975 lei, precum și limitarea accesului partidelor politice la finanțarea de la bugetul de stat pentru anul acesta. Aceasta ar permiter economisirea a 138 de milioane de lei. Pe perioada stării de urgență, s-a propus majorarea cu 100% a salariilor și suplimentelor salariale ale personalul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală; suspendarea achizițiilor și cheltuielilor din sectorul public care nu sunt urgente; acordarea companiilor a subvențiilor în cuantum de 2775 lei pentru fiecare angajat; scutirea de impozitul pe venit a businessului care nu a activat pe perioada rstării de urgență; reducerea cotei TVA în HoReCa și în sectorul de prelucrare a produselor agricole și animale până la 8%; achitarea îndemnizației în cuantum de 75% din salariul de bază pentru unul din părinți obligat să stea acasă cu copiii minori etc. Al doilea proiect propunea suspendarea, până la sfârșitul anului 2020, a controalelor de stat în întreprinderile micro, mici și mijlocii, effectuate de către posturile vamale și efectuarea inspecțiilor la IMM-uri doar în situații de urgență. Guvernul a avizat negative ambele proiecte de lege, invocând faptul că unele dintre măsurile propuse au fost deja parțial implementate, iar unele inițiative conțin riscuri bugetare. //18.06.2020 — InfoMarket.

Noutați dupa tema