Materialele sectiunii

Guvernul a aprobat semnarea unui precontract cu un investitor european, care prevede cumpărarea și deetatizarea a 63,89% din acțiunile „Moldindconbank”

Guvernul a aprobat semnarea unui precontract cu un investitor european, care prevede cumpărarea și deetatizarea a 63,89% din acțiunile „Moldindconbank”

Guvernul a aprobat semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank” S.A. Astfel, 63,89% sau 3173751 din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei. După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, Agenţia de Proprietate Publică îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației. Pentru cumpărarea acțiunilor nou emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca Agenţiei Proprietăţii Publice, circa 764 milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la investitor. Este de remarcat faptul că o procedură similară a fost aplicată anterior acțiunilor unei alte bănci cu valoare sistemică - Moldova-Agroindbank: la licitația Bursei de Valori a Moldovei au fost vândute 426365 acțiuni (41,09%) scoase la vânzare în conformitate cu prevederile stabilite anterior la prețul inițial de 1059,03 lei. Cumpărătorul a fost un consorțiu internațional de investitori în BERD, Invalda INVL și Horizon Capital, care au achiziționat acțiunile Moldovei Agroindbank cu 451,53 milioane lei (23,03 milioane euro). Amintim că, la 22 ianuarie, compania bulgărească Doverie United-Holding AD a primit permisiunea Băncii Naționale a Moldovei de a achiziționa 63,8865% din acțiunile Moldindconbank. Doverie United-Holding AD intenționează să vină la Moldindconbank cu o echipă de manageri cu o vastă experiență internațională în domeniul bancar. Este de remarcat că aceasta este a doua oară când compania bulgară primeşte permisiune de la Banca Națională a Moldovei: permisiunea obținută în 2017 se referă la o altă bancă a țării, dar "din motive obiective tranzacția nu a avut loc". Doverie United-Holding AD a fost înființată în 1996 ca un fond de privatizare. În prezent, aceasta cuprinde 20 de companii care activează în 6 sectoare industriale în 15 orașe din Bulgaria și Europa. Investițiile exploatației sunt diversificate, în special, acestea fiind prezente în următoarele domenii: echipamente medicale, materiale de construcție, industria textilă, industria nețesută a textilelor și îmbrăcămintei, serviciile și comerțul. Moldindconbank este o bancă cu valoare de sistem, a doua ca bancă pe piața din Moldova. Acesta reprezintă aproximativ 23,2% din depozitele persoanelor fizice, iar deponenții săi sunt 604 mii de persoane.// 30.01.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema