Materialele sectiunii

Fondul de dezvoltare durabilă - Moldova (FDD - Moldova) va aloca în acest an țării noastre aproximativ 400 mii dolari pentru proiecte de investiții pentru extinderea terenurilor irigate.

Fondul de dezvoltare durabilă - Moldova (FDD - Moldova) va aloca în acest an țării noastre aproximativ 400 mii dolari pentru proiecte de investiții pentru extinderea terenurilor irigate.

Acest lucru a fost declarat de directorul executiv al "FDD Moldova", Valentina Badrajan, la conferința anuală dedicată restaurării sistemului de irigații din Moldova. Ese vorba despre extinderea zonelor irigate în regiunea a 10 sisteme care au fost deja restaurate. Fondurile vor fi de asemenea utilizate pentru reparația parțială a unor noi sisteme amplasate pe râurile Nistru și Prut. Participanții la eveniment au declarat că posibilitățile de irigare nu sunt pe deplin utilizate: în timp ce infrastructura de irigare restaurată permite irigarea a peste 12 mii hectare, în 2018 irigarea a fost efectuată numai pe 2 mii hectare. Acest lucru se datorează împărțirii terenurilor agricole irigate în parcele mici, lipsa echipamentelor de irigații, refuzul de a introduce tehnologii intensive pentru producerea de culturi cu valoare adăugată. În acest context, FDD Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care acordă asistență sectorului de irigații, și-au exprimat dorința de a ajuta fermierii moldoveni să găsească finanțare pentru achiziționarea de echipamente de irigații. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, se vor organiza și instruiri pentru a identifica culturi profitabile și tehnologii moderne de producție. După cum s-a menționat, veniturile Asociației Utilizatorilor Apelor de Irigare, datorită irigării, în anul 2018 au crescut cu 1,2 milioane lei - la 7,2 milioane lei. Secretarul general al Cancelariei de Stat, Liliana Palii, a menționat că infrastructura modernă de irigare oferă agricultorilor soluții reale pentru a reduce pierderile cauzate de secetă. Amintim ca pana in prezent în Moldova au fost create 10 asociații de utilizatori de apă de irigare. În perioada 2010-2018 Guvernul SUA a alocat aproximativ 90 de milioane de dolari pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare în Moldova. Banii au fost alocați în cadrul proiectului USAID "Agricultura eficientă în Moldova".// 31.01.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema