Materialele sectiunii

Curtea de Conturi urmează să efectueze o misiune de audit public al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova.

Curtea de Conturi urmează să efectueze o misiune de audit public al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova.

O hotărâre în acest sens a fost adoptată joi de Parlament. Fracțiunea Partidului Comuniștilor, autor al inițiativei, a opinat că proiectul de asistență tehnică pentru reconstrucția clădirii Președinției, realizat de SONBAY METAL SANAZI INSAAT TAAHHUT TICARET A.S. s-ar fi petrecut cu încălcări ale legislației, iar procesul nu ar fi fost transparent. Deputații comuniști au menționat că întreprinderea pentru executarea lucrărilor și furnizarea de servicii în cadrul proiectului nu a fost selectata în timpul licitației. Lista lucrărilor efectuate și a serviciilor prestate nu corespunde costurilor estimate. Nu există acte de primire – predare a lucrărilor efectuate și serviciile prestate, precum și documentele privind darea in exploatare a clădirii. Costul clădirii restaurate nu a fost modificat în documentele contabile ale președinției, au existat și alte încălcări. Comuniștii au remarcat că, în conformitate cu Legea privind organizarea și funcționarea Curţii de Conturi, Parlamentul are dreptul să solicite instituţiei să efectueze un audit public al proiectului de asistență tehnică sus-menționat pentru reconstrucția clădirii Administrației Prezidențiale. Anterior, Ambasada Turciei în Moldova a anunțat că renovarea clădirii administrației prezidențiale din Moldova va fi efectuată de compania turcă Sonbay (Ankara) și va fi finanţată de Turcia. Renovarea clădirii Președinției a fost efectuată la cererea lui Igor Dodon, care a fost audiat în cadrul unei întâlniri cu președintele turc Recep Erdogan și prim-ministrul Binali Yıldırım. În iulie 2017, Președintele Turciei a aprobat cererea lui Igor Dodon și în perioada 22-23 decembrie 2017 Agenția turcă de coordonare și cooperare (TIKA) a organizat o licitație în care au participat 3 companii turcești. Câștigătorul a fost cel mai mic ofertant Sonbay. Decizia statului turc de a repara clădirea președinției moldovenești a fost comunicată autorităților moldovenești, în special guvernului, toate procedurile au fost efectuate în mod transparent. În declarația Ambasadei Turciei la Chișinău s-a menționat de asemenea că, la fel ca în cazul proiectelor anterioare de dezvoltare în Moldova, partea turcă nu oferă finanțare autorităților moldovenești, toate aspectele financiare sunt coordonate de TIKA, care controlează în totalitate proiectul. Printre proiectele implementate anul trecut în Moldova de către TIKA se mai numără reparația secţiei de reabilitare a Institutului Mamei și Copilului, repararea și dotarea sîlii de sport a Brigăzii de Poliție Specială Fulger, repararea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a Copiilor aflați în situații de risc din Tvardiţa. // 07.02.2019 — InfoMarket

Noutați dupa tema