Materialele sectiunii

Băncile și organizațiile de creditare din Moldova vor avea acces la finanțarea EFSE în cadrul campaniei regionale The power of local currency (Puterea valutei locale).

Băncile și organizațiile de creditare din Moldova vor avea acces la finanțarea EFSE în cadrul campaniei regionale The power of local currency (Puterea valutei locale).

Fundația Sud-Est Europeană (EFSE), în cadrul inițiativei EU4Business, a lansat campania regională The power of local currency, care are drept scop creșterea accesului antreprenorilor la finanțarea în moneda națională. Proiectul va fi realizat în şase țări ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Moldova. Campania va dura trei ani, timp în care EFSE va oferi asistență financiară băncilor și organizațiilor de creditare nebancare, care, la rândul lor, se vor angaja să crească volumul creditelor acordate în monedă națională. Beneficiarii proiectului vor fi întreprinderi mici și gospodării cu venituri mici. Campania The power of local currency a fost lansată, joi, la Chișinău în prezența sponsorilor europeni, precum și a reprezentanților băncilor și organizațiilor regulatorii din şase țări. În cadrul ceremoniei de lansare, a fost anunțat că, în cadrul acestei campanii, patru bănci partenere din Armenia, Belarus și Georgia au primit credite de la EFSE în valoare totală de 46,5 milioane de euro pentru a sprijini mediul de afaceri prin împrumuturi în monedă națională. Finanțarea băncilor moldovenești este în curs de aprobare. În prezent, au loc negocieri cu trei bănci-partenere din Moldova privind acordarea a 25 milioane lei în următoarele şase luni. În cadrul evenimentului, s-a remarcat că beneficiile finanțării în moneda națională vor fi promovate prin mijloace de comunicare moderne și eficiente destinate antreprenorilor, instituțiilor financiare, mass-media, autorităților centrale și locale. „Creditele în moneda națională protejează antreprenorii de riscurile asociate modificărilor cursului de schimb, astfel încât aceștia pot dezvolta o afacere stabilă și prosperă, precum și crea noi locuri de muncă. Întreprinderile mici stau la baza creșterii sectorului privat, iar accesul la finanțare în moneda națională contribuie la o economie națională puternică și sănătoasă ”, se menţiona la prezentarea programului. De remarcat că ESFE și-a început activitatea în Moldova în 2006 și de atunci a investit 105 milioane de euro, inclusiv 17% din mijloace financiare au fost acordate în monedă națională. ESFE a oferit finanțare pentru opt bănci - partenere, organizații nebancare de creditare și companii de leasing. În prezent, se implementează două proiecte de finanțare, parteneri fiind ProCreditBank și BT Leasing. În total, investițiile ESFE în țările Parteneriatului Estic se ridică la 843 milioane de euro, din care 23% au fost alocate în monedă națională. //10.10.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema