Materialele sectiunii

Banca Națională a Moldovei a menținut rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la același nivel de 7,5% pe an.

Banca Națională a Moldovei a menținut rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la același nivel de 7,5% pe an.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Conform hotărârii, fără modificări vor rămâne și valorile altor instrumente de politică monetară. Astfel, ratele de dobândă la creditele overnight vor fi în continuare de 10,5 la sută anual, iar la depozitele overnight de 4,5 la sută anual. Decizia a fost luată în urma evaluării celor mai recente date macroeconomice. În luna august 2019, rata anuală a inflației a evoluat conform prognozei și a constituit 5,5 la sută, menținându-se pentru a patra lună consecutiv în intervalul de variație al țintei. Astfel, prognoza BNM cu privire la inflație rămâne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului în curs. În anul 2020, se așteaptă o temperare a evoluției inflației ca rezultat al evoluției inferioare a prețurilor internaționale la produse alimentare și petrol și cererile externă și internă mai temperate comparativ cu prognozele anterioare. La ședința menționată, s-a mai decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual - de 42,5 la sută și, respectiv, 17,0 la sută din baza de calcul. Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 octombrie 2019. Următoarea ședință a Comitetului Executiv al BNM pentru politica monetară este programată pentru 30 octombrie. Trebuie menționat că la cele două ședințe anterioare din 19 iunie și 31 iulie, Comitetul Executiv al BNM a decis să crească rata de refinanțare de bază cu 0,5 puncte procentuale în ambele cazuri. Deci, din 19 iunie, a fost majorată de la 6,5% la 7%, iar din 31 iulie - de la 7% la 7,5% pe an. Banca Națională a Moldovei a menținut rata de refinanțare de bază la 6,5% pe an, în perioada 5 decembrie 2017 - 19 iunie 2019.// 11.09.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema