Materialele sectiunii

Banca Națională a Moldovei a menținut din nou rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, la același nivel de 6,5% pe an.

Banca Națională a Moldovei a menținut din nou rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, la același nivel de 6,5% pe an.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței de miercuri a mai decis menţinerea ratelor de dobândă: la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual; la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual. Totodată, a fost meţinută norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul şi norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul. Decizia respectivă a fost fundamentată în baza analizei recente a situației macroeconomice și asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu, fiind luate în calcul și anticipările cu privire la evoluția mediului extern și ajustările politicii fiscale. Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 14 martie 2019, conform calendarului publicat. Trebuie remarcat faptul că BNM a modificat ultima dată rata de bază de refinanțare cu mai mult de un an în urmă - la începutul lunii decembrie 2017, când a fost redus cu 0,5 puncte procentuale. În special, Banca Națională a Moldovei menține rata de bază de refinanțare la 6,5% pe an începând cu 5 decembrie 2017. În prima jumătate a anului 2017, rata de bază de refinanțare în Moldova a fost de 9% pe an. La 28 iunie 2017, a fost redusa la 8%, la 28 august - la 7,5% pe an, la 25 octombrie - la 7% pe an, iar la 5 decembrie 2017 - la 6,5% pe an.// 06.02.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema