Materialele sectiunii

BERD va oferi 20 mln pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, cu valoarea de 90 mln euro și va primi în schimbul investițiilor sale o cotă din acțiunile SRL Vestmoldtransgaz.

BERD va oferi 20 mln pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, cu valoarea de 90 mln euro și va primi în schimbul investițiilor sale o cotă din acțiunile SRL Vestmoldtransgaz.

Acest lucru se menționează în materialele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la proiectul de finanțare pentru compania Vestmoldtransgaz. Este vorba despre furnizarea de investiții de capital sub forma unei creșteri a capitalului în schimbul unei participații la Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor din Moldova, care este în cele din urmă deținută și controlată de operatorul român de al sistemului de transport al gazului, Transgaz. Investițiile BERD vor ajuta la finanțarea construcției conductei de gaz Ungheni-Chișinău cu o lungime de aproximativ 120 km, cu o capacitate planificată de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. Proiectul face parte din interconectarea sistemelor de transport a gazelor din România și Moldova, susținută de UE, care va conecta Chișinăul, principala regiune de consum de gaz din țară, la interconectorul dintre orașul românesc Iași și orașul moldovean Ungeni. Această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei și va diversifica sursele de aprovizionare cu gaz și achiziționarea de gaze din România și de pe alte piețe europene. Compania românească Transgaz a fost înființată în mai 2000 ca societate pe acțiuni. Este singurul operator al sistemului național de transport a gazelor din România. Transgaz este deținută de statul român în proporție de 58,5%. Acțiunile rămase sunt tranzacționate în mod liber la Bursa de Valori București. Vestmoldtransgaz a fost fondată în Moldova în 2015 și privatizată în 2018. Compania deține și operează o rețea de conducte de gaze, precum și oferă servicii de transport a gazelor naturale în Moldova. Acționează ca o filială a Eurotransgaz, care este deținută integral de Transgaz-ul românesc. Finalizarea construcției conductei de gaz Iași-Ungheni-Chișinău este programată pentru aprilie-mai 2020. // 15.10.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema