Materialele sectiunii

Ambasadorii UE în Moldova au informat oficial premierul Pavel Filip despre suspendarea alocării asistenței macrofinanciare de către Uniunea Europeană.

Ambasadorii UE în Moldova au informat oficial premierul Pavel Filip despre suspendarea alocării asistenței macrofinanciare de către Uniunea Europeană.

Anunţul a fost făcut de Delegația UE în Moldova, menționând că ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, și ambasadorii țărilor UE la Chișinău au declarat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul țării și cu membrii Guvernului convocată pentru ai informa despre poziția UE după invalidarea alegerilor primarului municipiului Chișinău. Ambasadorii europeni au reafirmat mesajul Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Federica Mogherini și comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Khan, exprimate în declarația comună, precum și preocupările în capitalele țărilor UE datorită faptului că decizia privind nerecunoașterea rezultatele alegerilor și modul de adoptare a acestora, i-au privat pe cetățenii Chișinăului de primarul ales în mod democratic la 3 iunie. S-a menţionat că această decizie subminează încrederea cetățenilor în instituțiile de stat, astfel cum s-a subliniat în Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie în Moldova. Cu această ocazie, s-a remarcat necesitatea ca autoritățile moldovenești să găsească soluții democratice la această situație fără precedent. Ea a menționat că UE se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența sistemului judiciar, în conformitate cu obligațiile sale internaționale, ca unul dintre principiile fundamentale ale statului de drept, un element esențial al democrației, mult așteptată de cetățenii moldoveni. S-a menţionat că țările UE vor continua să monitorizeze îndeaproape procesul de reformă și funcționarea instituțiilor statului în Moldova și punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE, care vizează îmbunătățirea vieții moldovenilor. În plus, partea moldovenească a fost avertizată în raportul Comisiei Europene că, pana la punerea în aplicare a premiselor politice pentru democrație, statului de drept și drepturilor omului, achitarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a UE rămâne suspendată. //09.07.2018 — InfoMarket.

Noutați dupa tema