Materialele sectiunii

Air Moldova are un nou beneficiar final: 49% din acțiunile proprietarului companiei, Civil Aviation Group, au trecut de la Blue Air Aviation din România către Dzintars Pomers din Letonia.

Air Moldova are un nou beneficiar final: 49% din acțiunile proprietarului companiei, Civil Aviation Group, au trecut de la Blue Air Aviation din România către Dzintars Pomers din Letonia.

Omul de afaceri leton este conducător al companiei Civil Aviation Group, a cărei cofondatori sunt cetățenii Moldovei Andrei Ianovici și serghei melnic, care dețin câte 25,5% din acțiunile Civil Aviation Group. 49% din acțiunile companiei aparțineau lowcosterului român Blue Air Aviation, dar potrivit datelor oficiale, aceasta a cedat pachetul său de acțiuni către Dzintars Pomers. Tranzacția s-a produs în pofida faptului că Agenție de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) de la Centrul Național Anticorupție au pus sechestru pe bunurile companiei Air Moldova în sumă de aproximativ 670 mln lei, în special pe automobile, imobile și 2 aeronave. Măsurile au fost luate în contextul dosarului de spălare a banilor la privatizarea Air Moldova. Înainte de aceasta, ARBI și procuratura anticorupție au solicitat aplicarea sechestrului pe capitalul social al Air Moldova în suma totală de 301,6 milioane de lei și, astfel, în prezent, valoarea totală a activelor Air Moldova aflată în arest este de aproximativ 1 miliard lei. Compania aeriană de stat Air Moldova a fost vândută în urmă cu un an companiei Civil Aviation Group, înființată de un grup de investitori condus de compania aeriană românească low cost Blue Air Aviation. Valoarea tranzacției s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de lei (71,1 milioane USD), din care 50 milioane de lei urmau să fie transferate la bugetul de stat, iar suma rămasă era datoriile Air Moldova care trebuiau achitate. Civil AviationGroup s-a angajat să dezvolte infrastructura Air Moldova, să extindă rețeaua de zboruri a companiei aeriene, să crească fluxul de pasageri pe principalele rute existente operate de Air Moldova, să modernizeze și să crească flota sa, personalul de aviație, numărul de piloți etc. Președintele Comisiei parlamentare speciale de anchetă pentru analizarea organizării și desfășurării privatizării și transferului proprietăților de stat către concesiuni în perioada 2013-2019 Igor Munteanu a spus că privatizarea companiei aeriene de stat Air Moldova a fost ineficientă, opacă și ilegală, iar noii proprietari nu și-au îndeplinit obligațiile de investiții. Parlamentul a cerut guvernului Republicii Moldova să solicite încetarea acordului de privatizare al Air Moldova. Guvernului i s-a cerut, asemenea, să ceară compensarea daunelor cauzate de neîndeplinirea obligațiilor contractuale ale cumpărătorului și să solicite plata către autoritățile de urmărire penală. Procuratura generală și Centrul Național Anticorupție vor examina respectarea legislației de către șefii structurilor guvernamentale centrale și funcționarii publici care au participat la procesul de pregătire și desfășurare a privatizării Air Moldova și, dacă este necesar, vor lua măsurile necesare. // 16.10.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema